Ако и третият мандат за съставяне на правителство се провали, то вероятните дати за избори са 13 или 20 октомври

Снимката е илюстративна
30.07.2024 / 10:48

Ако и третият мандат за съставяне на правителство се провали, то вероятните дати за избори са 13 или 20 октомври, съобщи доц. д-р Наталия Киселова пред NOVA.

Припомняме, че президента Радев трябва да издаде указ за служебно правителство и да определи и датата за предсрочните избори. Прогнозите показват, че 50-ото Народно събрание може да не успее да формира редовно правителство, което означава, че държавният глава ще трябва да насрочи нови избори в рамките на два месеца.

Изборът на президента за служебен министър-председател вече е ограничен до определена група лица поради решение на Конституционния съд, уточняват от novinite.com. Някои потенциални кандидати включват:

Рая Назарян, председател на Народното събрание от ГЕРБ.

Димитър Радев (ГЕРБ) или Петър Чобанов (ДПС), всеки от които може да бъде управител или подуправител на БНБ.

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната - Демократична България", който в момента е в неплатен отпуск и се води съдебна процедура за отстраняването му.

Други кандидати могат да бъдат председател или заместник-председател на Сметната палата, като например настоящият служебен премиер Димитър Главчев (ГЕРБ), Горица Грънчарова-Кожарева (ДПС) или Тошко Тодоров (ГЕРБ).

Омбудсманът или неговият заместник също могат да бъдат взети предвид, въпреки че в момента няма избран омбудсман, а Елена Чернева-Маркова, бившият заместник, подаде оставка през март.

Президентът изрази надежда, че в разумен срок ще бъде предложен министър-председател, което обикновено отнема 7 дни. Следователно в началото на следващата седмица можем да очакваме консултации и преговори относно това кой ще получи подкрепа, каза още доцент Киселова по NOVA.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев