Български ученици направиха блестящо представяне на Международна олимпиада по химия

...........................................
31.07.2024 / 10:31

Български ученици показаха впечатляващо представяне на Международната олимпиада по химия, която се състоя в Саудитска Арабия между 21 и 30 юли. В резултат на това нашите млади химици спечелиха общо 4 медала – 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов, съобщиха от МОН.

Най-високото отличие, златен медал, отиде при Виктор Лилов, дванадесетокласник от Софийската математическа гимназия (СМГ) „Паисий Хилендарски“. Това забележително постижение го класира на второ място в света сред 327 участници от 84 държави. Само две седмици по-рано Виктор спечели златен медал и от Международната олимпиада по биология, превръщайки се в първия ученик в историята, постигнал такова постижение в тези престижни международни състезания.

Другите двама сребърни медалисти са Преслав Георгиев и Явор Христов, и двамата ученици от 12 клас в СМГ „Паисий Хилендарски“. Преслав спечели своя сребърен медал със златен оттенък, тъй като беше на косъм от златото, повтаряйки успеха си от миналата година. За Явор това е третото поредно сребърно отличие, което е значително постижение само по себе си.

Десетокласникът Никола Нинков от същото училище спечели бронзовия медал, като същевременно беше и най-младият член на отбора.

Отборът беше ръководен от доц. д-р Донка Ташева и проф. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Международната олимпиада по химия стартира през 1968 г. в Чехословакия и България участва от самото начало. Това успешно представяне на българските ученици потвърждава високото ниво на обучение по химия в страната ни.

Още снимки от новината

...........................................

 

Снимки: МОН
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев