През 2025 г. България ще бъде домакин на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО

...........................................
02.08.2024 / 11:31

През 2025 г. България ще бъде домакин на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО. Тази новина беше съобщена от министъра на културата Найден Тодоров по време на редовното заседание на Комисията по културата и медиите. Този важен форум ще се проведе от 6 до 16 юли 2025 г. и ще събере експерти от цял ​​свят, за да обсъдят въпроси, свързани с опазването на световното културно наследство.

Министър Тодоров изрази своята благодарност към членовете на комисията за тяхната подкрепа при издигането на кандидатурата на страната ни. Инициативата за домакинството на България е подета по време на 46-ата сесия в Ню Делхи, Индия. Той подчерта, че това ще помогне за решаването на проблемите в областта на културното наследство, като например казуса със "Старинен Несебър".

Домакинството на събитието ще повиши имиджа на България пред света и ще даде възможност да представи уникалните културни ценности, които притежава. Освен това ще има и много индиректни предимства за страната, като увеличаване на културния туризъм и реклама. Министърът на културата е разговарял с помощник-генералния директор за култура на ЮНЕСКО Ернесто Отоне, който е потвърдил готовността на организацията да подкрепи България във всички предизвикателства, пред които е изправена при опазването на културното наследство.

По време на сесията представителите на ЮНЕСКО също ще посетят различни културни забележителности в България, като Копривщица, Рилския манастир, Созопол, Несебър и Пловдив. Въпреки че организацията на такова мащабно събитие ще изисква сериозно планиране, очакването е, че след една година ще стане очевидно колко положително е повлияло на страната.

Снимка: Министерство на културата
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев