Български дипломати във Вашингтон почетоха паметта на професор Стефан Панаретов

...........................................
22.10.2024 / 13:00

Български дипломати във Вашингтон почетоха паметта на професор Стефан Панаретов, първият пълномощен министър на България в САЩ, за четиринадесета поредна година. Посланик Георги Панайотов и служители на мисията поднесоха цветя и запазиха минута мълчание на гроба му в гробището "Rock Creek".

Професор Стефан Панаретов е роден в Сливен и е бил виден дипломат, учен, интелектуалец, дарител и общественик. Той е завършил Робърт колеж в Истанбул и е преподавал български език там, преди да стане посланик във Вашингтон между 1914 и 1925 г. Панаретов е посветил живота си на българската кауза и насърчаването на отношенията между България и Съединените щати. След приключване на дипломатическата си кариера той преподава в университета "Джордж Вашингтон" и е член на Българската академия на науките.

През 2010 г., по инициатива на Областната администрация в Сливен, служителите на българското посолство във Вашингтон, в сътрудничество с местните власти, откриха гроба на Панаретов и съпругата му. Областният управител Чавдар Божурски изрази своята благодарност към Министерството на външните работи и Посолството на Република България в САЩ за отдаването на почит към Стефан Панаретов.

Още снимки от новината

...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев