България ще продължи да утвърждава и надгражда своите традиции в космонавтиката и космическите изследвания

...........................................
22.10.2024 / 20:11

Президентът Румен Радев посрещна група космонавти, включително първия български космонавт Георги Иванов, в президентската институция, за да отпразнуват три значими космически годишнини. Срещата отбеляза 45-годишнината от полета на Иванов, 55-годишнината от създаването на Института за космически изследвания и провеждането на 20-ата Международна научна конференция „Космос-Екология-Сигурност“ в София.

Радев подчерта значението на изследването на космоса за развитието на човечеството и ролята, която страната ни е изиграла в тази област. Той спомена приноса на български учени към различни космически мисии и стремежа на страната ни да се присъедини към Европейската космическа агенция. Държавният глава също така обсъди въздействието на полетите на българските космонавти върху обществения интерес към космоса, науката и образованието в България.

По време на срещата космонавтите споделиха своя опит и обсъдиха бъдещето на изследването на космоса. Те изразиха съгласие, че международното сътрудничество е от съществено значение за напредъка в тази област и че то може да помогне за насърчаване на мира. В края на събитието Георги Иванов връчи на президента снимка на Земята, направена по време на неговия полет през 1979 г., и беше удостоен с международен знак на космонавта от румънския космонавт Думитру Прунариу.

Снимка: Президентство
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев