Във вторник евродепутатите дадоха зелена светлина за извънреден заем до 35 милиарда евро за Украйна

Европейски парламент
23.10.2024 / 09:20

Във вторник евродепутатите одобриха извънреден заем от 35 милиарда евро за Украйна, който ще бъде изплатен с бъдещи приходи от замразени руски активи. Това решение беше взето с 518 гласа „за“, 56 „против“ и 61 „въздържал се“. Средствата ще бъдат част от пакет на Г-7, договорен миналата година, който има за цел да осигури до 50 милиарда долара (приблизително 45 милиарда евро) финансова подкрепа за Украйна.

Заемът ще бъде предоставен чрез нов механизъм за сътрудничество при заеми в Украйна, който ще използва бъдещите приходи от замразените активи на Руската централна банка, съхранявани в Европейския съюз. Тези средства ще помогнат на Украйна да обслужва и изплаща заема на ЕС за макрофинансова помощ (МФП), както и заеми от други партньори от Г-7.

Новият заем за МФП ще бъде изплатен до края на 2025 г. и ще бъде обвързан с постоянен ангажимент на Украйна да поддържа демократични механизми, да зачита правата на човека и да изпълни допълнителни политически условия, посочени в меморандума за разбирателство. Ще бъдат въведени системи за управление и контрол, заедно със специфични мерки за предотвратяване на измами и други нередности, свързани със заема за МФП.

Докладчикът Карин Карлсбро (Renew, SE) заяви: „Украйна продължава да се съпротивлява на руската агресия, като нейните смели граждани се борят не само за собственото си съществуване и свобода, но и за защита на демокрацията, правата на човека, свободата и международното право за всички нас. Нуждата от финансова подкрепа е едновременно огромна и спешна."

След одобрение от правителствата на ЕС, Съветът планира да приеме регламента чрез писмена процедура след гласуването в Парламента. След това регламентът ще влезе в сила в деня след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев