Талибаните затварят фризьорските салони за жени в Афганистан

Афганистански жени по време на демонстрация с искане за по-добри права
04.07.2023 / 11:16

Администрацията на талибаните в Афганистан разпореди до месец всички фризьорски салони за жени в Афганистан да затворят врати, предаде Ройтерс, като цитира заповед на министерството на морала.

"Крайният срок за затварянето на всички фризьорски салони за жени е един месец", обяви Мохамад Садик Акиф, говорител на Министерството на предотвратяване на греха и пропаганда на добродетелите, като се позова на министерско решение.

Чуждестранни правителства и представители на ООН осъждат растящите ограничения за жените в Афганистан, след като талибаните отново взеха властта в средата на 2021 г. след изтеглянето на чуждите военни части и падането на подкрепяното от тях местно правителство.

Миналата година талибаните затвориха женските средни училища, спряха достъпа на жени до университетите и спряха от работа много афганистански хуманитарни служителки. Много обществени места като бани, фитнес салони и паркове са затворени за жените.

Фризьорските салони се нароиха в Кабул и други афганистански градове, след като талибаните бяха свалени от власт през 2001 г. Много от тях продължиха да работят и след връщането на талибаните на власт, но табелите им бяха сваления, а прозорците - покрити.

Западните правителства предупреждават, че растящите ограничения, налагани на жените, пречат на международното признаване на талибанската администрация. Талибаните твърдят, че те спазват правата на жените в съответствие с ислямските закони и афганистанските обичаи.

Източник: БТА
Снимка: NOVA
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев