Експлозия в най-големия в света завод за обогатяване на уран в Русия, няма опасност за България след инцидента

...............................................
15.07.2023 / 14:52

В резултат на голяма експлозия в най-големия завод за обогатяване на уран в света загина един човек. 65-годишният Юрий Слезкин е починал в Уралския електрохимически комбинат в Русия, след като цилиндър с обеднен уранов хексафлуорид се е "разхерметизирал", съобщиха от завода.

Държавната ядрена корпорация "Росатом", която управлява завода, заяви, че инцидентът не представлява заплаха за здравето на хората в района. Те също така отрекоха каквото и да е радиоактивно изтичане извън завода, като отбелязаха, че обедненият уран е по-малко радиоактивен от естествения уран, съобщава „Дейли мейл“.

Експлозията предизвика евакуация на работниците на площадката в Новоуралск.

В репортаж на новинарската емисия Е1 се казва: "Ситуацията е от локален характер - опасна е само в производствената зона. Персоналът на цеха беше евакуиран. В завода се провежда мащабна операция по почистване“.

Води се и разследване на "експлозията" в урановия завод.

Няма опасност за България след инцидента в Уралския електрохимически комбинат в руския град Новоуралск, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

По информация на руската информационна агенция РИА Новости, нивата на радиация в обекта и в околностите на града са нормални. Инцидентът е локален и мястото на предполагаемата авария е далеч от територията на България, посочват от ведомството.

Вчера РИА Новости съобщи, че в завода за обогатяване на уран се е разхерметизирал цилиндър, съдържащ обеднен уранов хексафлуорид, без да посочва каква е била причината за това.

Източник: БГНЕС и DarikNews
Снимка: Туитър
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев