На 16 юли в Сливен стартира поредният поход "По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа"

Христо Батинков
15.07.2023 / 17:19

Група от около 45 човека ще тръгне на 16 юли от гр. Сливен, за да измине за поредна година бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Организатор и ръководител на тридневния поход-поклонение е Христо Батинков.

Сред сливналии Христо Батинков е познат като поет и общественик. От 9 години организира поход по пътя на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, за да запази спомена за героичното им дело и да отдаде почит пред саможертвата на българските въстаници, загинали за свободата на Отечеството.

Тази година групата ще поеме по стъпките на четниците от площад „Хаджи Димитър“ в Сливен и с коли и автобус, осигурен от общината, участниците ще се придвижат до мястото, където през лятото на 1868 год. 130-те четници и техните двама войводи слизат на Дунавския бряг, разкрива организаторът.

На 16 и 17 юли участниците в похода ще посетят местата, през които са преминали четниците и къдетото са се водили кръвопролитните сраженията с турските потери. Походът ще завърши във вторник, 18 юли, с поклонение пред мемориал-паметника на Хаджи Димитър на Бузлуджа и отдаване на почит пред паметника в м. Агликина поляна, предвиждана за сборен пункт за бъдещата всенародна армия, която да вдигне народа на борба, обяснява ръководителят на похода.

С всяка година броят на желаещите да се присъединят към похода нараства. От 30-ина души в началото, участниците достигат до 60-65 от 5 до над 80-годишна възраст. Любопитното е, че в похода се включват дори чуждестранни граждани. Имали сме участници от Шотландия, Полша, Австрия, Грузия, Щатите и дори Турция, допълва Христо Батинков, а това му дава увереност, че инициативата му ще бъде продължена и в бъдеще.

Още снимки от новината

Програма на похода

 

Източник: БНР
Снимки: БНР и Фейсбук
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев