Грета Тунберг беше глобена за неподчинение на полицията след протеста за климата

Грета Тунберг
24.07.2023 / 19:55

Шведски съд глоби екологичната активистка Грета Тунберг, след като я призна за виновна в неподчинение на правоприлагащите органи, каза говорител на градския съд в Малмьо пред CNN в понеделник.

Тунберг беше обвинена в престъплението „неподчинение на закона и реда“ по-рано този месец, след като участва в протест на 19 юни, който блокира петролни танкери в част от пристанището на Малмьо.

Прокурорите казаха, че протестът е причинил смущения в движението в Малмьо. Грета беше обвинена, че не е напуснала местопрестъплението, когато е помолена от полицията.

Съдът наложи глоба от приблизително 144 долара под формата на 30 дневни глоби от по 50 шведски крони (4,80 долара), според говорителя на градския съд в Малмьо.

Тунберг се пледира за невинна по обвиненията, като твърди, че е действала поради „необходимост“ в контекста на извънредна климатична криза, каза говорителят.

CNN се свърза с Фондацията на Грета Тунберг за коментар.

Ирма Келстрьом, говорител на активистката група Ta Tillbaka Framtiden, която организира протеста през юни, каза, че Тунберг е един от многото млади хора, блокиращи петролни танкери.

„След като блокирахме индустрията, която изгаря нашето бъдеще, сега сме обвинени в престъпление. Докато срещу нас се повдигат обвинения, истинската престъпност продължава през портите, които блокирахме“, каза тя пред CNN по-рано този месец.

През януари Тунберг беше задържана от полицията по време на протест в село Люцерат, Германия, срещу разширяването на въглищна мина. Тя беше освободена по-късно същия ден.

Източник: CNN
Снимка: Pavel Golovkin/AP
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев