Украинското зърно може да бъде транспортирано през България с влак до гръцките пристанища

Трактор
24.07.2023 / 20:08

„Обсъжда се вариант за транспортиране на украинско зърно с влак през България до гръцките пристанища“, съобщи премиерът Николай Денков след завръщането си от посещение в Гърция, където разговаря с колегата си Кириакос Мицотакис. Премиерът съобщи още, че е обсъждана темата за изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис, но все още има проблем с трасето.

Денков отхвърля лансираните през последните дни идеи за изтласкване на руската петролна компания "Лукойл" от България. Според премиера не могат да се правят аналогии с Италия, където Лукойл продаде рафинерията си, за да избегне санкциите на ЕС срещу Русия:

"В Италия става въпрос за сделка, не за изнудване. Смятам също, че трябва да се разгледат възможностите за сделки в България. Ако решат да продават Лукойл, това е тяхно право. Ние трябва да търсим най-доброто за България, но да говорим за изнудване, за някакви, как да кажа, репресивни мерки, това изобщо не влиза в плановете на това правителство", коментира Денков.

Министър-председателят също така заяви, че Министерството на външните работи ще реагира на изявленията на заместник-председателя на долната камара на руския парламент Пьотър Толстой. В скорошно предаване по руска телевизия Толстой заяви, че по цялото българско Черноморие има руски граждани и "във всеки момент могат да бъдат задействани". Той определя България и Румъния като бази на НАТО и "за да се стигне до тях, първо трябва да се довърши Украйна". Денков определи изказването като неприемливо, но бе категоричен, че България не трябва да се поддава на провокации: „Да, това послание трябва да бъде предадено на Митрофанова. Не смятам, че тя трябва да бъде обявена за персона нон грата заради подобно изказване. Все пак не е нейно. Второ, не трябва да се поддаваме на провокации. Руските граждани, които живеят в България, трябва да бъдат третирани като граждани, които живеят в България. Те не могат да бъдат жертви на изявленията на някой, който иска да ги превърне в актив."

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев