Буяр Османи: При всяко забавяне на членството в ЕС, група македонци получават български паспорт

Буяр Османи
29.07.2023 / 18:35

За нито една от 35-те преговорни глави Договорът и Протоколът с България не са условие за отваряне и затваряне на главите. Това заяви на пресконференция македонският министър на външните работи Буяр Османи, цитиран от агенция МИА и БТА.

По думите му договорът с България е само в общото впечатление за добросъседски отношения, но не се гласува в Европейския съюз.

Всичко останало, според Османи, е пропаганда за плашене на гражданите, докато са изложени на процеса на "паспортизация".

При всяко забавяне на членството в ЕС, една група македонски граждани получават български паспорт, а за да го получат, трябва да отидат в София и да декларират, че са българи по произход и да осигурят апартамент, в който живеят, заяви Османи.

Външният министър на Северна Македония смята, че е добре, това че парламентът в Скопие е започнал обсъждане на конституционните промени и че фокусът е върху съдържанието на тези промени.

Заседанието на парламента в Скопие, на което ще започне процедурата по конституционните промени, е насрочено за 18 август. Опозицията обаче остава на своите позиции - против промените, и на този етап парламентът на югозападната ни съседка не може да се събере необходимото мнозинство от две трети за приемането им.

Източник: БНР
Снимка: Facebook / Bujar Osmani
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев