Ден 534 от нахлуването в Украйна: Киев отчете частичен напредък в битките с Русия на юг

@novinite.com
13.08.2023 / 18:25

Ден 534 от нахлуването в Украйна. Резюме на ключовите събития през последните 24 часа:

 

Киев отчете частичен напредък в боевете с Русия в Южна Украйна

Нова атака на Кримския мост

Според украински медии вчерашната атака с дрон в Крим е била насочена срещу руска военна база

Украинци без руски паспорт - без право на инсулин

Германия достави на Украйна още два зенитно-ракетни комплекса Patriot

Германският депутат обвини кабинета на Шолц, че работи в полза на Путин, като постоянно забавя доставките на оръжия за Украйна

 

Киев отчете частичен напредък в боевете с Русия в Южна Украйна

Украинските сили постигнаха напредък на юг и частичен успех край ключовото село Роботине в Запорожка област, съобщи Генералният щаб на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Германия и нейния канцлер Олаф Шолц за две допълнителни системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, които страната му получи.

Генерал Александър Търнавски, командващ силите на юг, написа в „Телеграм“, че има освободени територии, но без да уточнява къде. Генералният щаб съобщи за убити и ранени цивилни, включително деца, след ден, в който руснаците изстреляха шест ракети и извършиха десетки въздушни удари и ракетни атаки срещу населени места и позиции на украинските войски. В информацията се посочва още, че са проведени 33 бойни сражения и се отбелязва, че Силите за отбрана на Украйна продължават настъпателната операция в направленията Мелитопол и Бердянск.

Във вечерното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски каза, че американските системи „Пейтриът“ са особено ценни за Украйна , тъй като според Киев те вече няколко пъти са прехващали руски хиперзвукови ракети.

Всяко укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна означава спасяване на живота на хиляди хора, подчерта Зеленски и благодари на германския канцлер Олаф Шолц за допълнителните съоръжения. Той добави още, че подкрепата за разминирането е особено важна в момента. Според него 174 хиляди квадратни километра от територията на Украйна са потенциално опасни от невзривени мини и боеприпаси.

 

Нова атака на Кримския мост

Кримският мост е бил нападнат отново вчера, съобщава Ройтерс. Две ракети бяха свалени от руската ПВО.

Съоръжението не е пострадало, каза губернаторът на Крим Сергей Аксьонов.

Руското министерство на отбраната съобщи, че ракетната атака е извършена с комплекс С-200.

В своя публикация в "Телеграм" съветник на Аксьонов каза, че около моста е поставена димна завеса и движението на автомобили ще бъде възстановено в близко бъдеще, предаде ТАСС.

За последно мостът беше атакуван през юли.

Украинският президент Володимир Зеленски каза тогава, че незаконно построеният мост през Керченския проток, свързващ Русия с Крим, трябва да бъде неутрализиран.

В отговор руското външно министерство днес осъди това, което нарече "терористична атака" на Украйна срещу Кримския мост, заявявайки, че тя е изложила на риск живота на невинни цивилни и заплашва да отмъсти.

„Не може да има оправдание за подобни варварски действия и те няма да останат без отговор“, каза говорителят на министерството Мария Захарова в своя публикация в приложението Telegram.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са отбили украинска ракетна атака срещу 19-километровия мост. Агенцията добави, че руските сили също са свалили няколко украински дрона, които са били насочени към полуострова.

 

Според украински медии вчерашната атака с дрон в Крим е била насочена срещу руска военна база

Според съобщения в медиите вчерашната атака с украински дрон в окупирания от Русия Крим е била насочена срещу логистична база на руски войски в западната част на черноморския полуостров, предаде ДПА.

17 дрона са използвани при нападението, извършено в нощта на петък срещу събота срещу база край Евпатория, съобщава украинският вестник "Украинска правда", позовавайки се на източници от Службата за сигурност на Украйна (СБУ ) . По предварителна информация са убити или ранени " десетки окупатори ". Унищожено е и оборудване, пише вестникът. Точният размер на щетите обаче все още се изяснява.

Агенция ДПА отбелязва, че не е успяла да потвърди достоверността на информацията от независими източници.

Съобщава се, че руската противовъздушна отбрана е била активирана над части от Крим в петък вечерта. По данни на Министерството на отбраната в Москва руските сили са отблъснали 20 украински дрона. " Предотвратената терористична атака " не е причинила нито жертви, нито щети, съобщи министерството вчера сутринта, цитирано от руската държавна информационна агенция ТАСС.

Тази информация също не е независимо проверена.

В друго съобщение руското министерство на отбраната съобщи, че днес е свалило украински дрон в района на Белгород, близо до границата със Североизточна Украйна. ТАСС съобщи, че дронът е бил свален в 04:00 сутринта местно време, като посочи, че няма щети и жертви.

 

Украинци без руски паспорт - без право на инсулин

Назначеният от Русия кмет на село Лазурно в окупираната част на Херсонска област обяви, че жителите, които не са получили руски паспорти, няма да получават инсулин.

Във видео обръщение към местните жители Александър Дудка отбеляза, че жителите на селото, които са останали граждани на Украйна , няма да получат лекарства, закупени за сметка на руския бюджет.

Думите на Дудка в Telegram съобщават от изданието "Сирена".

„На първо място това се отнася за инсулина (...). Същото ще важи и за отпускането на хуманитарна помощ“, казва Дудка.

Ръководителят на селото разкритикува и родителите, чиито деца спряха да ходят на училище след превземането на Лазурно от Русия , и ги заплаши с административна и наказателна отговорност.

Дудка нарече онези, които не са съгласни с руската анексия на региона, " чакащи " и ги призова да " съберат багажа и да се приготвят да си тръгват " .

От "Север Реал" обръщат внимание, че Дудка не отправя подобни закани за първи път. Например през юни той каза, че без руски паспорти хората няма да могат да си намерят работа, както и да получават хуманитарна помощ и пенсии.

 

Германия достави на Украйна още два зенитно-ракетни комплекса Patriot

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Германия и нейния канцлер Олаф Шолц за две допълнителни противоракетни системи "Пейтриът", които страната му получи, предаде ДПА.

„Това е много важно“, каза Зеленски във видеообръщението си снощи.

"Благодаря ти, Германия. Благодаря ти, Олаф!".

Новината за доставката на системите Patriot беше обявена преди няколко дни и Зеленски благодари на Шолц веднага след това.

Американските системи Patriot са особено ценни за Украйна, тъй като според Киев те вече няколко пъти са прихващали руски хиперзвукови ракети. Всяко укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна означава спасяване на живота на хиляди хора, подчерта Зеленски.

Новите германски доставки включват още 10 многоцелеви верижни машини Bandvagn 206, шест тежкотоварни камиона с полуремаркета и около 6000 димни патрона за 155-милиметрови артилерийски оръдия.

Германия също предостави картечници, очила, бинокли и оборудване за разминиране.

В допълнение към помощта за противовъздушната отбрана, подкрепата за разминирането е особено важна в момента, каза Зеленски. Заради мини и невзривени боеприпаси около 174 000 квадратни километра украинска територия в момента са опасни за хората.

 

Германският депутат обвини кабинета на Шолц, че работи в полза на Путин, като постоянно забавя доставките на оръжия за Украйна

Родерих Кизеветер, депутат от опозиционния Християндемократически съюз, обвини кабинета на германския канцлер Олаф Шолц, че работи в полза на Путин, като постоянно забавя доставките на оръжия за Украйна. Това той заяви в интервю за германска телевизия.

"Това е крайна война на изтощение, причинена от колеблива подкрепа. Може би дори особено от страна на Германия ", каза политикът.

Той отбеляза, че украинските войници се бият в среда, в която германският парламент никога не би изпратил германската армия - без превъзходство във въздуха, на фона на изключителен недостиг на боеприпаси, трудно снабдяване с резервни части и проблеми с ротацията на персонала.

Кизеветер припомни, че страната му е предала на Украйна само 16 танка "Leopard". В същото време Германия отказа да участва в "изтребителната коалиция", въпреки че може да предостави около 30-40 от скоро изведените от въоръжение самолети Eurofighter. И сега, поради липса на политическа воля, Германия все още бави предаването на крилатите ракети "Taurus".

"Германия трябваше да започне масово производство на боеприпаси през зимата. Британците предложиха осемкратно увеличение на производството на боеприпаси. Германците не направиха нищо. Това позволи на руснаците да копаят дълбоко. (...) Ако Украйна беше получила западни изтребители на самия В началото (руската) отбрана можеше да бъде унищожена отдавна“, смята политикът.

Той добави, че в допълнение към лозунга "ще подкрепяме Украйна, докато е необходимо", е трябвало да се каже, че "трябва да помогнем възможно най-бързо и колкото е възможно".

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев