Министърът на отбраната Тодор Тагарев: Отбраната на Черно море е стратегически приоритет на НАТО

Министърът на отбраната Тодор Тагарев
13.08.2023 / 18:41

„Отбраната на Черно море е стратегически приоритет за НАТО , а значението и отговорностите на българските Военноморски сили нарастват с всеки изминал ден“, каза днес министърът на отбраната Тодор Тагарев в обръщението си към кадетите от випуск 2023 „Васил Левски“ на Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна. На официална церемония те получиха първите си офицерски пагони.

През последното десетилетие Черно море се превърна в зона на сериозни енергийни проекти, растящо политическо и военно напрежение“, посочи Тагарев. Той припомни, че в резултат на това през последната година и половина в басейна се води първата широкомащабна война в Европа от 78 години насам, както и зачестяващите провокации към страните членки на НАТО. „Поради променената ситуация алиансът в стратегическата си концепция определи опазването на Черно море като приоритет, тъй като то е изключително важно както за сигурността, така и за икономиката, транспорта и екологията на всички страни членки от региона", допълни Тагарев. По думите му всичко това повишава ролята на ВМС и изисква както сериозни инвестиции за ускорената им модернизация, така и тясната им интеграция с въоръжените сили на други страни членки на НАТО.

Министърът се обърна към младите офицери, като посочи, че те ще бъдат командирите, на които ще се падне честта и отговорността пряко да изпълняват съюзническата стратегия и българските ангажименти за укрепване на сигурността на Черно море, за изграждане на отбранителните способности на българския военен флот. Той изрази увереност, че те ще се справят с тези задачи, тъй като са възпитаници на елитно училище. „И днес, както в миналото, България се гордее със своите морски офицери“, каза Тагарев и допълни, че безспорен принос има Военноморската академия, която подготвя младите надежди на флота и утвърждава международния авторитет на българското морско образование.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев