Ден 537 от нахлуването в Украйна: Цяло семейство загина след руски удари в Херсон - включително и бебето

@novinite.com
14.08.2023 / 10:20

Ден 537 от нахлуването в Украйна. Резюме на ключовите събития през последните 24 часа:

 

Нови руски атаки с ракети и дронове в Запорожие и Одеса

Цяло семейство загина при руски удари срещу Херсон

Ден на траур в Херсон след смъртта на две деца

Шолц призовава за преговори с Русия , не обещава повече оръжия за Украйна

 

Нови руски атаки с ракети и дронове в Запорожие и Одеса

Украйна съобщи за експлозии от нови руски ракетни и безпилотни атаки в Запорожие и Одеса, където бяха ранени трима души.

Руското министерство на отбраната твърди, че още един дрон е бил свален над Белгородска област.

Въздушна тревога отново беше обявена тази нощ в редица региони на Украйна, включително столицата Киев.

Военновъздушните сили на страната съобщиха, че Русия е подновила атаките срещу Одеска област с ракети и безпилотни самолети камикадзе.

В района и над пристанищния град са задействани системи за противовъздушна отбрана. Възникнали са няколко пожара от паднали отломки от ракети.

Черноморските пристанища на Украйна бяха подложени на масирани атаки, откакто Русия обяви през юли, че се оттегля от споразумение за транспортиране на украинско зърно.

В Киев ръководителят на президентската канцелария Андрий Йермак призова гражданите да не пренебрегват предупрежденията за тревога.

В обръщението си президентът Володимир Зеленски подчерта, че вчера е имало най-малко 17 съобщения за обстрел само в Херсонска област. Има седем жертви, сред които и новородено бебе. Атакувани са Николаев, Запорожие, Харков, Донбас.

Руското министерство на отбраната съобщи, че противовъздушната отбрана е свалила снощи друг дрон над западната част на Белгородска област.

Няма жертви и щети.

Вчера беше съобщено, че три дрона са били свалени над Белгородска област и още един над Курска област. Местните власти обвиниха Украйна за щетите на жилищна сграда в Белгород.

 

Цяло семейство загина при руски удари срещу Херсон

Седем души, включително бебе и 12-годишно дете, бяха убити вчера при руски удари в Херсонска област в Южна Украйна , съобщиха украинските власти, цитирани от АФП и БТА.

Трима възрастни и две деца от едно семейство са загинали в село Широка Балка, а двама - в село Станислав, съобщи министърът на вътрешните работи Игор Клименко.

„Съпруг, съпруга и тяхното бебе на 23 дни бяха убити от вражески артилерийски огън“, написа Клименко в Telegram.

12-годишно дете е ранено тежко при обстрела на Широка балка, откарано е в болница, където е починало.

„Цяло семейство загина в Широка Балка“, каза Клименко, публикувайки снимки, на които се вижда стълб черен дим, издигащ се над къща.

Според същия източник общо 13 души са били ранени при нападенията в Херсон в неделя.

Франция осъди "по възможно най-категоричния начин тези атаки, които още веднъж илюстрират пълното пренебрежение на Русия към всички принципи на международното хуманитарно право, които тя грубо и многократно нарушава", се казва в изявление на говорителка на външното министерство.

Херсон е една от четирите области на Украйна , които руският президент Владимир Путин обяви за анексирани през септември 2022 г. Остава частично под украински контрол, но е редовно под руски обстрел.

От другата страна на фронта украински обстрел причини смъртта на цивилен в град Зайцево, близо до Горловка, в териториите, контролирани от Москва, каза неговият кмет Иван Приходко.

 

Ден на траур в Херсон след смъртта на две деца

В Херсон днес е обявен ден на траур заради смъртта на двете деца, убити при руска атака вчера.

При нападението загинаха бебе на 23 дни и 12-годишното му братче. Според украинските власти повече от 500 деца са били убити в Украйна от началото на войната. Над 1100 деца са с наранявания с различна степен. Най-много жертви има в Донецка и Харковска области, които са близо до фронта.

"Руските окупатори нанесоха жестоки удари в Херсонска област. Има жертви, има ранени. В 9 часа сутринта обстрелваха с артилерия село Широка Балка. Петима са убити. Сред тях има и бебе момиче, само на 23 дни. Брат й, който е само на 12 години, е откаран в болница. За съжаление не успяха да го спасят и той почина от нараняванията си. Майката на децата беше само на 39 години и също почина", каза украинският президент Володимир Зеленски.

 

Шолц призовава за преговори с Русия, не обещава повече оръжия за Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц призова за повече международни преговори за намиране на изход от войната в Украйна , но не се ангажира да предостави повече военна подкрепа на Киев, предаде ДПА.

Разговорите за Украйна от миналата седмица , организирани от Саудитска Арабия, бяха "много важни", но "за съжаление само началото", каза Шолц в годишното си лятно интервю за германската телевизия ZDF. Канцлерът оцени като особено важно участието на Китай.

Страната, може би най-големият международен партньор на Русия , пропусна предишната международна среща през юни в Копенхаген.

„Ето защо има смисъл да продължим преговорите. Защото те специално засилват натиска върху Русия , за да разбере, че е тръгнала по грешен път и трябва да изтегли войските си, да улесни постигането на мир“, каза Шолц.

В интервюто Шолц беше попитан дали Берлин ще се съгласи да достави на Киев крилати ракети Taurus, за да се защитава от Русия. Но по типичния начин той не пое такъв ангажимент. Той отговори, че както в миналото, неговото правителство ще разгледа всяко отделно искане и ще прецени какво е възможно, какво има смисъл и какъв ще бъде приносът на Германия.

Това идва на фона на критики от периферията на опозицията в Берлин, че постоянното отлагане на доставките на оръжие за Украйна работи в полза на Путин. Такова обвинение отправи Родерих Кизеветер , депутат от опозиционния Християндемократически съюз.

В Германия натискът върху канцлера Олаф Шолц по този въпрос напоследък се засили от управляващите партии.

В същото време Украйна продължава да оказва натиск върху германското правителство да предостави на Киев крилати ракети Taurus.

Нападнатата страна се нуждае от тях, "за да спаси повече животи на украински войници и цивилни и да ускори освобождаването на своите територии", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за днешното издание на германския таблоид Bild.

„Формулата е проста: по-голям обсег на ракетите означава по-кратка продължителност на войната“, добави той.

"С това оръжие Украйна ще може „да достигне до руските окупационни сили на украинска територия далеч отвъд фронтовата линия, да наруши тяхната логистика и да унищожи командни центрове и складове за боеприпаси“, каза още Кулеба.

Поддръжниците в Берлин виждат това като още една ясна стъпка към укрепване на отбранителните способности на Украйна . Има обаче и дебат дали Киев може да възнамерява да използва ракетите за евентуални удари срещу руска територия и как това може да бъде предотвратено.

По-рано този месец германският министър на отбраната Борис Писториус каза, че все още не е време за вземане на решение. Миналия петък Шолц каза, че няма нищо ново за докладване по въпроса.

Кулеба повтори уверенията, че "крилатите ракети ще бъдат използвани само в границите на Украйна. Страховете, че Украйна може да използва ракети "Таурус" срещу цели на руска територия са безпочвени", каза той.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев