Шестима български студенти са в епицентъра на пожарите в Хавай

Хавай пожар
14.08.2023 / 10:35

Шестима български студенти са в епицентъра на бедствието на Хаваите - град Лахайна, съобщи Нова телевизия. Родителите им дни наред не знаеха дали децата им са добре. Според тях не са получили съдействие от българското МВнР.

От три дни Милен Кънчев няма връзка със сина си Христо, който е на студентска програма "work and travel" в Лахайна.

„Обърнах се към Външно министерство. Отговорът беше да изчакаме 48 часа и да се обърнем към областната администрация и той да бъде обявен за изчезнал“, каза Милен Кънчев.

Милен показва как на 10 август в 16:37 ч. се е обадил на телефона на ситуационния център на МВнР. Разговорът продължи точно 36 секунди. Бащата още не разбира защо трябва да вика полицията във Варна.

„Ще кажа, че синът ми изчезна на Хаваите и нямам връзка, на другия край на света е, а моят район тук ще ходи да го търси? Странно“, чуди се Милен на логиката на българина. органи.

Синът му Христо работи в голям хотел с още петима българи.

"Първото съобщение беше, че има голям пожар в града. Нямат интернет и нямат ток ", каза бащата.

Това се оказва и последното съобщение. Огънят стига на няколкостотин метра от хотела. След това Милен губи всякаква връзка със сина си. Докато на третия ден той получи дългоочаквания отговор.

"Изпрати ми съобщение: добре съм, всичко е наред, не се притеснявай. Нямаме ток, нямаме вода, нямаме интернет", разказва Милен.

От МВнР не уточняват какви са били действията на Ситуационния център и как точно са помогнали на близките на учениците.

„Ситуационен център! На сайта им с големи червени букви пише – точно за бедствия. Американците го обявяват за едно от най-големите бедствия в тяхната история! А нашите не го смятат за бедствие“, коментира Милен.

Семействата все още нямат информация дали учениците ще бъдат евакуирани и дали има начин да се върнат в България.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев