Правителството на Латвия подаде оставка

@Pixabay
14.08.2023 / 18:55

Премиерът на Латвия Крисиянис Каринс заяви в понеделник, че той и неговото правителство ще подадат оставка, предаде Ройтерс.

„Този ​​четвъртък ще подам оставката на себе си и на този кабинет на президента“, каза Каринс на пресконференция в Рига.

В петък Каринс изрази надежда, че ще може да направи промени в правителството чрез политически консултации, след като някои от сегашните му коалиционни партньори - Национален алианс (NA), Обединена листа (AS), отхвърлиха предложението му за ротация на министри и подписване на ново коалиционно споразумение, съобщи местната новинарска агенция BNN.

Каринс настоява за промени след президентските избори през май, когато външният министър на страната Едгарс Ринкевичс беше избран от парламента за държавен глава, но едва на третия тур.

Дясноцентристката партия Ново единство (JV) на Каринс планира да избере нов кандидат за министър-председател в сряда.

В крайна сметка зависи от президента Едгарс Ринкевичс да даде мандат на потенциален нов министър-председател да се опита да състави правителство. Всяка нова коалиция също ще бъде подложена на гласуване в парламента, преди да може да встъпи в длъжност.

Следващите парламентарни избори в Латвия са насрочени за 2026 г.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев