Ден 539 от нахлуването в Украйна: Руски дронове атакуват дунавски пристанища опасно близо до Румъния

@novinite.com
16.08.2023 / 10:59

Ден 539 от нахлуването в Украйна. Резюме на ключовите събития през последните 24 часа:

 

Масирани руски атаки в Украйна , дронове насочени към дунавските пристанища

Киев съобщи, че украинските отбранителни сили са превзели село Урожайне в Донецк

Руски дронове са заплашили украинския град Измаил , съобщиха украинските военновъздушни сили

Москва съобщи, че е свалила три украински дрона в Калужка област

Недохранени, бити и измъчвани: украински затворници разказват за терора в затвора в Таганрог

 

Латвия повишава сигурността по границата си с Беларус

Масирани руски атаки в Украйна , дронове насочени към дунавските пристанища

През последното денонощие руските сили са нанесли 42 ракетни и 56 въздушни удара по Украйна , според доклад на украинския генерален щаб. Нанесени са 36 удара с реактивни системи за залпов огън по позиции на украинската армия и населени места. Основната цел беше Южна Украйна. Дронове също застрашиха дунавските пристанища на Украйна , които се използват за износ на зърно.

Украинската контраофанзива е успешна в района на Донецк, където украинските военни освободиха Урожайне , съобщи заместник-министърът на отбраната Хана Маляр. През последните дни се водят ожесточени боеве в и около Урожайне, на около 100 километра югозападно от контролирания от Русия Донецк.

Снощи Южна Украйна отново беше подложена на масирани руски атаки. Съобщава се за експлозии в Краматорск, Донецка област, след като армията съобщи за нападение с руски дрон. Дроновете "Шахед" са навлезли в устието на река Дунав и са се насочили към пристанищата Измаил и Рени, на границата с Румъния. Системите за противовъздушна отбрана са изстреляли ракети в района на пристанището. Откакто Русия се оттегли от Черноморското споразумение за износ на зърно, Украйна използва силно дунавските пристанища, превръщайки ги в цели за руските сили.

Въздушна тревога е обявена не само в Одеска, но и в Полтавска, Кировоградска, Днепропетровска, Запорожка, Николаевска и Херсонска области. Общо са регистрирани пускове на най-малко 28 различни типа крилати ракети, включително тип "Калибър", както и най-малко 8 пуска на зенитни управляеми ракети С-300 и С-400, отбелязва Генералния щаб в Киев.

Русия съобщи за три свалени украински дрона близо до Калуга, на по-малко от 200 километра югоизточно от Москва. Няма данни за жертви и ранени.

По-рано украинската армия съобщи, че е прехвърлила резерви в района на Купянск на фронта заради руското настъпление в района на Харков в Източна Украйна. Местните власти наредиха жителите на Купянск да се евакуират. Градът беше освободен от руска окупация миналата година, но сега руската армия постигна победи на 7 км от града.

Украинският вицепремиер Ирина Верещук предупреди съгражданите си в "Телеграм", че войната няма да свърши скоро. „ Бъдете готови, че войната ще продължи дълго време и няма да приключи до края на годината или следващата пролет “, пише Верещук.

„Ние тренираме за маратон, а не за спринт“, добавя тя.

По-рано министърът на отбраната Алексий Резников изрази увереност, че Украйна ще успее да спечели тази война до следващото лято.

 

Киев съобщи, че украинските отбранителни сили са превзели село Урожайне в Донецк

Украинските сили за отбрана укрепват позициите си в покрайнините на Урожайне , след като отвоюваха селището в Донецка област от руските сили, каза днес заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Малиар, цитирана от Укринформ и Ройтерс.

„Урожайне е свободен. Нашите защитници укрепват позициите си в покрайнините“,

написа Малиар в своя канал в Telegram.

Ройтерс отбеляза, че не може независимо да провери твърдението. Засега няма коментар от Русия.

През последните дни се водят ожесточени боеве в и около Урожайне и Старомейорске, на около 100 километра югозападно от контролирания от Русия град Донецк.

В по-ранни съобщения се казваше, че украинските сили за отбрана продължават да провеждат настъпателни действия в посока Мелитопол и Бердянск, а в района на Авдиевка и Мариинка продължават да сдържат настъплението на руските войски, припомня Укринформ.

 

Руски дронове са заплашили украинския град Измаил , съобщиха украинските военновъздушни сили

Голяма група руски военни дронове навлязоха днес в устието на река Дунав и се насочиха към пристанищния град Измаил , на границата с Румъния, съобщиха украинските военновъздушни сили, цитирани от Ройтерс.

Населението на Измаил се състои от етнически украинци, етнически руснаци, но и голямо етническо малцинство от българи.

Групи в социалните мрежи съобщиха, че системи за противовъздушна отбрана са били чути да изстрелват ракети в района край две дунавски пристанища - Измаил и Рени.

Губернаторът на Одеска област Олег Кипер призова жителите на района на Измаил да потърсят убежище в 1:30 сутринта, а час по-късно отмени въздушната тревога.

Руска атака срещу Измаил, чието пристанище се използва за износ на зърно, предизвика глобален скок в цените на храните по-рано този месец, припомня агенцията.

Около една четвърт от износа на зърно от Украйна преминава през украинските пристанища на река Дунав, преди Русия да се оттегли от сделката за безопасен износ на украинско зърно през Черно море. След това те станаха основната отправна точка. Зърното се транспортира с шлеп до румънското пристанище Констанца, а оттам се преразпределя към други дестинации.

Атаките на руски дронове в едно от украинските пристанища на река Дунав снощи са нанесли щети на зърнени силози и складове, каза днес Олег Кипер, цитиран от Ройтерс.

„Снощи руските терористи атакуваха Одеска област два пъти с бойни дронове. Основната цел е пристанищната и зърнената инфраструктура в южната част на региона“, каза Кипер в приложението Telegram.

Украйна има две основни пристанища на река Дунав - Рени и Измаил. И двамата са били обект на нападки и преди.

Кипър не уточни кой от тях е бил нападнат.

Москва съобщи, че е свалила три украински дрона в Калужка област

Русия съобщи тази сутрин, че е свалила три украински дрона в Калужка област, югозападно от Москва, предаде АФП, позовавайки се на руското министерство на отбраната. Агенцията отбелязва, че това се случва на фона на зачестилите подобни нападения срещу руската столица.

Министерството на отбраната съобщи в "Телеграм", че около 5:00 часа сутринта местно (и българско) време Киев е направил опит за нападение с " три безпилотни летателни апарата /.../ в Калужка област ", който е осуетен.

„Всички дронове бяха открити и унищожени своевременно от руските системи за противовъздушна отбрана“, каза министерството, като подчерта, че няма жертви или щети в резултат на атаката.

Дроновете са били неутрализирани " в южната част на Калужка област ", съобщи в Telegram областният управител Владислав Шапша.

През последните седмици зачестиха атаките с бойни дронове в територии, контролирани от Русия. Имаше и много атаки срещу Москва. Това е поне петият случай, в който Русия твърди, че е свалила дронове в Калужка област след подобни атаки на 3 и 7 август, а след това и на 10 и 12 август, съобщава AFP.

Според руското министерство на отбраната и областния управител седем украински дрона са били неутрализирани на 3 август. Няма жертви и щети.

В края на миналия месец и началото на този месец дронове бяха унищожени и над бизнес район в западната част на руската столица. Тогава бяха нанесени щети по фасадите на два небостъргача. Преди това през май над Кремъл бяха свалени два дрона.

В края на юли украинският президент Володимир Зеленски заяви, че „ войната постепенно се връща на територията на Русия “.

 

Недохранени, бити и измъчвани: украински затворници разказват за терора в затвора в Таганрог

Бивши украински затворници твърдят, че са били подложени на изтезания, включително чести побои и електрически удари, докато са били държани в център за задържане в югозападна Русия , което се счита за сериозно нарушение на международното хуманитарно право, съобщи BBC.

В поредица от интервюта за британската агенция десет бивши затворници, освободени при размяна на затворници, твърдят, че са били подложени на физически и психически тормоз от руски офицери и пазачи в следствения арест в югозападния руски град Таганрог.

Свидетелските показания, събрани по време на продължило седмици разследване, описват постоянен модел на изключително насилие и малтретиране в един от центровете, където са държани украински военнопленници в Русия. Преди войната центърът е бил използван за задържане на руски затворници.

 

Бивши украински затворници твърдят, че:

• Мъжете и жените на площадката в Таганрог са били многократно бити, включително в бъбреците и гърдите. По време на ежедневните проверки и разпити те са били подлагани на електрошокове;

• Руските пазачи непрекъснато са заплашвали и сплашвали задържани, някои от които са направили фалшиви самопризнания, за които се твърди, че се използват като доказателство срещу тях в съдебни процеси;

• Затворниците са хронично недохранени и ранените не получават подходящи медицински грижи, като има съобщения за смъртни случаи на задържани в затвора.

 

BBC подчертава, че не може независимо да провери твърденията. Някои от подробностите от разказите на 10-те пленници са потвърдени от други задържани.

Руското министерство на отбраната все още не е коментирало обвиненията. Кремъл не позволява на външни органи, включително ООН и Международния комитет на Червения кръст, да посещават центъра за задържане.

 

Латвия повишава сигурността по границата си с Беларус

Латвия засилва охраната по границата с Беларус. Причината - близо 100 опита на мигранти да преминат нелегално границата за 24 часа.

Рига каза, че решението е взето във връзка с "рязкото засилване на хибридната заплаха", след като беларуските власти все повече се включват в организирането на потока от нелегални мигранти.

Само часове по-рано говорител на Службата за държавна сигурност на Латвия каза, че са разкрили онлайн призиви за членство в ЧВК "Вагнер". След бунта в Русия наемниците от частната руска група са изпратени в изгнание в Беларус.

Source:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев