Ден 540 от нахлуването в Украйна: НАТО ще подкрепя Киев до победата във войната

@novinite.com
17.08.2023 / 19:01

Ден 540 от нахлуването в Украйна. Резюме на ключовите събития през последните 24 часа:

 

Столтенберг: НАТО ще подкрепя Украйна до победа във войната

Военно положение и обща мобилизация в Украйна - удължени до 15 ноември

Русия атакува завода на шведската компания SKF в Луцк, обещавайки нови атаки

Посланикът на Русия в САЩ: Москва и Вашингтон използват ефективен начин за размяна на затворници

Украйна няма да може да използва изтребители F-16 тази година

ISW: Въоръжените сили на Украйна са разминирали значителни райони, вероятно имайки „голям успех“ близо до Роботин

Корупцията в Украйна : „Взеха пари и криптовалута“

 

Столтенберг: НАТО ще подкрепя Украйна до победа във войната

„НАТО ще подкрепя Украйна , докато тя спечели войната“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък на конференция в Норвегия, предаде Ройтерс.

Според него руският президент Владимир Путин е подценил НАТО, нахлувайки в южната съседка преди 17 месеца.

Запитан за украинската контраофанзива, Столтенберг каза, че украинците напредват, но има много несигурност, въпреки че Украйна бавно, но сигурно си връща територия.

"НАТО провежда вътрешни дискусии за това как да се сложи край на конфликта в Украйна и как да се постигне мир", каза още генералният секретар на алианса. „Зависи от Украйна да реши кога ще има подходящите условия да се присъедини към преговорите след руската инвазия“, добави Столтенберг. „Украинците и само те могат да решат кога има условия за преговори и кой може да седне на масата за преговори и да каже кое решение е приемливо. Украинците решават какви трябва да бъдат условията на мира, ролята на НАТО е да подкрепя Украйна“, каза той.

Миналата седмица старши член на екипа на Столтенберг разгневи Киев, като намекна, че Украйна може да се откаже от територия в името на прекратяването на войната. По-късно той се извини, че забележките му са били неуместни.

"НАТО не е открила никакви промени в разполагането на руските ядрени сили и западният алианс не вижда причина да ни кара да променяме собствените си сили и начина, по който са разположени", каза Столтенберг.

"Досега не сме били свидетели на нещо, което да налага това от наша страна", посочи генералният секретар на НАТО.

Столтенберг каза още, че страните членки на алианса не трябва да стават твърде зависими от Китай за стратегически суровини.

Военно положение и обща мобилизация в Украйна - удължени до 15 ноември

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона за удължаване на военното положение в страната и за общата мобилизация с още 90 дни, предаде БТА, цитирайки Укринформ.

Законът беше приет от украинския парламент на 27 юли. Военното положение и общата мобилизация се удължават до 15 ноември 2023 г.

Първоначално военното положение и общата мобилизация бяха въведени в Украйна на 24 февруари миналата година, когато започна руската инвазия. Те трябваше да са в сила до 26 март същата година. Мярката беше удължавана няколко пъти - до 25 април, до 25 май, до 23 август и до 21 ноември 2022 г., а след това до 19 февруари, до 20 май и до 18 август тази година.

 

Русия атакува завода на шведската компания SKF в Луцк, обещавайки нови атаки

Русия извърши ракетен удар срещу клона на шведската компания SKF в град Луцк в Западна Украйна и уби трима служители на компанията. Новината беше съобщена от самите руснаци в Telegram канала на посолството на Руската федерация в Стокхолм, където в шокиращо изявление Кремъл обеща нови атаки срещу обекти, „спонсориращи киевския режим“, както авторитарният режим в Москва нарича легитимната власт в Украйна. Според руското посолство в Стокхолм SKF е една от ключовите компании, които си сътрудничат с украинския военно-промишлен комплекс.

Съобщението в канала на Telegram на посолството, което не беше качено на официалния му уебсайт, беше насочено към шведската общественост и вероятно е част от хибридната война и опитите на Москва да повлияе на западните общества, всявайки страх, че войната може да ескалира. и последиците да засегнат и съюзниците на Украйна.

„В шведските медии имаше информация за руска атака срещу завода на SKF в Луцк, разбира се, журналистите веднага обвиниха страната ни в ракетни атаки срещу цивилни цели, каквито уж е това дъщерно дружество на шведския производител на лагери“, пишат руснаците . Според руската пропаганда шведските медии са премълчали новината, разпространена от руското министерство на отбраната, че „ в нощта на 14 срещу 15 август тази година въоръжените сили на Руската федерация нанесоха нов удар по ключови предприятия на военната индустрия на режима в Киев. " Луцк, както е обяснено от посолството в Стокхолм, е част от украинския военно-промишлен комплекс и произвежда лагери за концерна "Укроборонпром".

"Посолството напомня на "местните драскачи": " Русия (за разлика от спонсорирания от Швеция режим в Киев) нанася удари изключително по военни цели. И бъдете сигурни, че не само шведското оборудване, доставено на Бандера, но и комплексът военно-промишлени предприятия, работейки за тях, те ще го получат “, се казва още в изявлението на руските дипломати.

Централата на SKF се намира в Гьотеборг. Компанията произвежда лагери, уплътнения, системи за смазване, продукти за поддръжка, мехатроника, предаване на мощност, системи за наблюдение на състоянието и свързани услуги. В нейните 108 предприятия работят 44 000 души.

SKF обяви веднага след атаката, че заводът е бил подложен на ракетен обстрел, убивайки трима души.

Шведските власти все още не са коментирали изявлението на руското посолство в Стокхолм. През април Стокхолм изгони петима руски дипломати от страната за дейности, несъвместими с дипломатическия им статут, имаше и експулсирани дипломати през 2022 г.

 

Посланикът на Русия в САЩ: Москва и Вашингтон използват ефективен начин за размяна на затворници

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов заяви, че Москва и Вашингтон използват ефективен канал за размяна на пленници. „ Въпросът се решава от оторизирани органи, за които президентите се договориха през 2021 г. “, каза Антонов в приложението Telegram.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по-рано увери Пол Уилън, задържан в руски затвор, че САЩ правят всичко възможно, за да го върнат у дома. Блинкън разговаря по телефона с американския гражданин, бивш морски пехотинец, който е задържан по подозрение в шпионаж повече от четири години.

Американската администрация досега не е получила съществен отговор от Русия дали желае да го освободи. Това, заедно със задържането на журналиста от Wall Street Journal Евън Гершкович, принуди САЩ да търсят друго предложение, обясни служител на администрацията.

 

Украйна няма да може да използва изтребители F-16 тази година

Украйна няма да може да използва американски изтребители F-16 през есента или зимата на тази година, каза снощи говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат, предаде Ройтерс.

„Вече е очевидно, че няма да можем да защитим Украйна с изтребители F-16 през есента и зимата“, каза Игнат в предаване, излъчено по украинската телевизия.

Украйна многократно е призовавала своите западни съюзници да й предоставят изтребители F-16, като украинският президент Володимир Зеленски каза, че това ще сигнализира, че инвазията на Русия ще завърши с поражение.

Президентът на САЩ Джо Байдън този май одобри програми за обучение на украински пилоти F-16, но досега не е определен график за доставка на бойни самолети.

„Имахме големи надежди за този самолет, че ще стане част от противовъздушната отбрана и ще може да ни защити от тероризма на руските ракети и дронове“, каза Игнат.

Западът казва, че иска да помогне на Украйна да победи Русия , но многократно е настоявал, че не иска да провокира пряка конфронтация между подкрепяния от САЩ военен съюз НАТО и Москва, според Ройтерс.

 

ISW: Въоръжените сили на Украйна са разминирали значителни райони, вероятно имайки „голям успех“ близо до Роботин

На 16 август украинските войски продължиха контранастъпателните операции в най-малко три сектора на фронта и извършиха настъпление в западната част на Запорожка област и на границата на Донецко-Запорожка област, село Урожайне беше освободено.

Това сочат анализатори от Американския институт за изследване на войната (ISW).

Според тях украинските войски са продължили настъплението си в посока Бахмут, Бердянск (граничната зона на Запорожко-Донецкия регион) и Мелитопол (западна Запорожка област).

„Украинските доклади за освобождаването на Урожайне са в съответствие с предишни изявления на украински официални лица за освобождаването на други селища в района и скорошни доклади от руски източници, че окупационните части в района се изтеглят“, се казва в доклада.

Анализаторите също така отбелязват, че украинските сили са се преместили на североизток от село Роботине (10 км южно от Орихов) в западната част на Запорожка област и „вероятно са постигнали голям успех в околните райони, като се има предвид продължаващата активност на украинските сили в гората местности североизточно от селището” .

Според ISW това се потвърждава и от руски военни кореспонденти, които твърдят, че малки групи украинска пехота, подкрепяни от бронирани машини, са продължили настъплението си на север и североизток от Роботине, както и в посока Вербове. Според тях в момента се водят боеве за северната част на Роботине и украинската техника може да се движи по-свободно в района поради разчистването на минни полета от украинските сили. Също така, според тях, последните успехи на украинската страна позволяват на украинските сили да оказват постоянен натиск върху руските сили в райони, където вече няма мини.

Анализаторите също опровергават съобщенията от руски източници, че въоръжените сили на Украйна са активирали „основните си резерви“ в Запорожка област за провеждане на контранастъпателни операции.

"Продължаващите руски твърдения за атаки на малка част от украинската пехота в района са несъвместими с предвиденото разполагане на основни елементи от механизираните резерви на Украйна. Руските източници изглежда неправилно описват украинските резерви като един голям обединен контингент, който Украйна ще изпрати в битка като една единица и преждевременно да твърди, че Украйна е разположила всичките си резерви въз основа на анекдотични наблюдения на украински части, оборудвани със западни оръжия“, се казва в доклада.

 

Корупцията в Украйна: „Взеха пари и криптовалута“

Изкушенията във военните комисии на Украйна са големи, защото много хора плащат, за да не отидат на фронта или да заминат в чужбина. Разкрити са много случаи на насилие. Президентът Зеленски реагира радикално.

"Уволняваме всички районни военни комисари. Тази система трябва да се управлява от хора, които знаят точно какво е война и защо цинизмът и подкупът по време на война са предателство. Войниците, които са били на фронта или не могат да се бият, защото са, са загубили здравето си или са останали без крайници, но са запазили достойнството си и не проявяват цинизъм – на тях можем да поверим тази система“, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски след заседанието на Съвета за национална сигурност и отбрана (НСБО), което беше подходящо решение.

Срещата беше предшествана от проверки на Териториалните центрове за управление и социално подпомагане, които замениха съветската система на военни комисариати в Украйна. Задачата на тези органи е да организират военната служба и мобилизацията. Централното следствено бюро съобщи, че срещу служители на териториалните центрове са образувани 112 наказателни производства, установени са още 33 съмнителни случая и са внесени в съда 15 обвинителни акта.

Сред обвиняемите са служители на градските, регионалните и окръжните военни комисариати, военномедицински комисии, както и други длъжностни лица. Злоупотреби са открити в различни области: Донецк, Полтава, Виница, Одеса, Киев, Лвов. „Едни взеха пари в брой, други криптовалута – това е единствената разлика. Същият цинизъм навсякъде“, написа президентът Зеленски в Telegram.

Преди това в Украйна избухнаха няколко скандала, свързани с ръководството или представители на териториалните центрове. Според журналистическо разследване бившият военен комисар в Одеса Евгений Борисов е обвинен в незаконно обогатяване със стотици милиони украински гривни. След началото на руската агресия срещу Украйна роднините на Борисов се сдобиха с луксозни имоти в Испания и купиха скъпи коли.

Междувременно Евгений Борисов беше уволнен и задържан. След този случай започнаха масови проверки в териториалните центрове. Ето как излязоха наяве други злоупотреби: войници построиха имение за военен комисар в Закарпатието, а друг от Ровненска област малтретираше подчинени.

Парламентарната опозиция поиска от Зеленски да разкрие критериите, по които са уволнени всички ръководители на териториалните центрове - а не само тези, които са уловени в злоупотреби. „ Ако всички те са взимали подкупи и са участвали в незаконни действия, не трябва да бъдат уволнявани, а да влязат в затвора“, написа в Telegram Ирина Герашченко, съпредседател на фракцията „Европейска солидарност“ във Върховната рада.

"Армията не е и никога няма да бъде заместител на наказателната отговорност. Длъжностни лица, които са объркали пагоните с лична облага, със сигурност ще бъдат изправени пред правосъдието", каза украинският президент в отговор. Той отбеляза още, че уволнените военнослужещи и други длъжностни лица с пагони, за които няма данни за престъпления или нарушения, ще трябва да отидат на фронта, ако искат да запазят пагоните и достойнството си.

„Изкушенията в системата са големи“, каза за DW политологът и председател на управителния съвет на Центъра за приложни политически изследвания „Пента“ Владимир Фесенко. Той припомня, че проблемът с корупцията във военните комисии е известен още от съветско време, но сега залогът е още по-голям, тъй като много хора се опитват да си платят, за да не отидат на фронта. „ Времето ще покаже дали новобранците там ще устоят на изкушенията “, добавя той.

Не е достатъчно просто да смените едни хора с други, тъй като те попадат в същата корумпирана среда, казва Глеб Каневски, ръководител на антикорупционната организация StateWatch. Според него сега трябва да се започне създаването на вътрешни одити и антикорупционни органи, за да се гарантира, че териториалните военни комисии работят прозрачно. Също така Любов Халан от правозащитния център "Принцип", който предоставя правна помощ на военните, смята, че без прозрачност в работата на териториалните центрове е невъзможно да се реши въпросът с корупцията там - дори и с ново ръководство.

Новите назначения няма да изкоренят корупцията във военните комисии, смята шефът на НАБК Александър Новиков. „ Ако не променим системата и правилата, а просто назначим други хора, дори и тези, които са били на фронта и са участвали в битки, те ще бъдат интегрирани в съществуващата система и накрая пак ще има корупция“, каза той.

Агенцията е изготвила план с мерки, свързани с правилата за преминаване на границата. Според Новиков между двете има пряка връзка, тъй като военните комисии издават удостоверения за негодност за военна служба и тези документи дават право на напускане на страната. „ Затова трябва да се променят правилата за преминаване на границата “, каза шефът на антикорупционния орган.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев