Говорителят на ЕК: Убийството на Алексей Петров няма да повлияе на приемането на България в Шенген

Европейски парламент
17.08.2023 / 20:05

„Убийството на Алексей Петров не трябва да се бърка с приемането на България в Шенген, което има своя собствена траектория и ясни правила“ – така говорителят на Европейската комисия Анитта Хипер отговори на въпрос как ще се отрази този случай присъединяването на България към зоната за свободно движение.

Засега вето налагат две страни членки - Холандия и Австрия. Холандия посочва като мотив организираната престъпност и корупцията в България.

Хипер припомни, че позицията на Комисията е непроменена от дълго време. „ 12 години твърдим, че България и Румъния са готови Шенген“, подчерта тя.

Хипер изрази очакване тази година Съветът на ЕС да вземе решение, с което те да станат негови пълноправни членове.

В началото на септември Холандия, която се управлява от служебно правителство, трябва да изготви списък с неспешни въпроси, които страната да реши.

Ако там падне ветото на Холандия за присъединяването на България към Шенген, вероятно решение в полза на балканската страна няма да бъде взето до края на годината.

Резултатите, които България е постигнала при изпълнение на изискванията за влизане в Шенгенското пространство, ще бъдат проверени през септември от чужда мисия с участието на представители на Холандия и Австрия. Прочетете повече по тази тема тук.

Алексей Петров беше противоречива фигура в българското публично пространство. Той е бивш политик, експерт по сигурността, съветник на службите за сигурност, бизнесмен, който имаше много връзки с всички сфери на живота в страната. Прочетете повече за него и убийството му тук.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев