Шефът на разузнаването на Словакия е обвинен в организиране на престъпна група

Братиславски замък - Снимка: Роси Дирекова @novinite.com
18.08.2023 / 10:25

Словашката полиция обвини шефа на разузнаването и други високопоставени служители по сигурността в създаване на престъпна група и заговор за злоупотреба с власт в случай само седмици преди предсрочните избори, предаде Ройтерс.

"Следователят го обвини в престъплението създаване, формиране и подпомагане на престъпна група, престъплението злоупотреба с власт и престъплението възпрепятстване на правосъдието", каза шефът на полицията Стефан Хамран на пресконференция в четвъртък.

Полицията идентифицира обвиняемите само по имената им, но Хамран потвърди, че настоящият ръководител на Словашката информационна служба (SIS) Роман Алац, неговият предшественик Владимир Пчолински и директорът на Националната служба за сигурност Роман Конечни са сред обвиняемите.

Словашките избиратели трябва да отидат до урните на 30 септември. Страната се управлява от служебен кабинет, след като предишната управляваща коалиция се разпадна през декември поради вътрешни борби и загуби доверието на парламента.

Служебният премиер Лудовит Одор свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност на страната за петък, за да обсъди случая, след което се очакват повече подробности по обвиненията.

Проучванията на общественото мнение са в полза на партията Smer-SD, водена от бившия премиер Роберт Фицо, да спечели изборите през септември.

В анкета, проведена от агенция Ipsos през август, популистката "Smer-SD" получи 19,7%, следвана от либералната "Прогресивна Словакия" с 16,9%. Партията HLAS, основана от друг бивш премиер и бивш член на Smer-SD, Питър Пелегрини, има 13,3%.

Фицо се противопостави на военната помощ за Украйна и призова за дипломатическо решение на войната, водена от Русия от февруари 2022 г., припомня Ройтерс.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев