Посланик Райков: Британските власти официално потвърдиха, че трима българи са в затвора

Н. Пр. Марин Райков
18.08.2023 / 10:06

Българският посланик във Великобритания Марин Райков е получил официално потвърждение от британските власти, че тримата българи, арестувани по подозрение за шпионаж в полза на Русия, са в затвора.

Общо петима души бяха арестувани при акция на британската полиция през февруари, за двама от които беше известно, че са пуснати под гаранция. Имаше обаче известна неяснота дали българите Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова все още са в затвора.

 

Ето какво каза посланик Марин Райков пред БНР:

„Както знаете, преди 48 часа в резултат на голямо обществено, бих казал любопитство, отправих официално запитване до британските власти за точното местонахождение на въпросните трима български граждани, за да гарантирам, че информацията, която имаме, че те са задържани, вярно е. Мога да кажа, че днес получих официален отговор на моето запитване в съответния вид. Да, наистина тримата български граждани в момента се намират в затвора или по-точно в затворите. И имаме необходимите подробности, включително техните затворнически номера и всичко, от което се нуждаем, което ни интересува“.

Посланик Райков допълни, че не може да каже пред медиите за кои точно затвори става дума, предвид естеството на разследването, което тече.

Вчера редица британски медии продължиха да пишат по темата.

"Дейли телеграф" акцентира върху започналото в София разследване на дейността на триото поради опасения, че като част от прокремълска мрежа може да са се опитали да се намесят в българските избори във Великобритания . Смята се, че техните предполагаеми дейности не са били ограничени до Обединеното кралство, където са базирани от около десетилетие, и че тяхната задача е била да наблюдават антикремълски фигури, включително журналисти, в цяла Европа. Те са разследвани за връзки с партия "Възраждане" , известна с антизападната си, проруска позиция.

В друга публикация на същия вестник се твърди, че тримата българи, задържани по подозрение за шпионаж в полза на Русия, в продължение на 10 години са ползвали апартамент в Западен Лондон, недалеч от военновъздушната база Нортхолт, който редовно се използва от министри, гл. на чужди държави и НАТО, както и членове на кралското семейство, за полети в чужбина.

Вестник "Таймс" пише, че "занемарена къща за гости в Грейт Ярмут е била военноморският щаб на руския агент 007", визирайки Орлин Русев, смятан за лидер на групата. Хотел "Хайди" е собственост на Ирина Първанова, българска бизнесдама, която го купи за £220 000 през 2021 г. При полицейско обиск в стая в къщата е открито оборудване, използвано за изработване на фалшиви документи за самоличност, включително паспорти и шофьорски книжки.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев