Нападение срещу Паметника на Съветската армия, четирима души са задържани

Паметник на съветската армия в София
18.08.2023 / 09:38

Четирима души са задържани заради това, че са хвърляли димки и са нанесли щети по Паметника на Съветската армия в София. Това съобщиха от МВР.

Сигналът е подаден около 23:45 часа снощи.

В социалните мрежи бяха разпространени кадри на футболни фенове, които нападат палатковия лагер пред паметника, палят димки и чупят плоча от монумента. След атаката на място са отишли и политици като Мая Манолова и бившият вътрешен министър Румен Петков, съобщава NOVA.

Част от надписа е бил счупен с чукове. Според очевидци, нападателите са били около 20-30 души, а между тях и палатките е имало димна завеса.

Преди дни областният управител на област София Вяра Тодева възложи спешното изработване на плана за безопасността на паметника, известен като МОЧА.

ой е във връзка със заповедта на главния архитект на Столичната община, както и с протокол за оглед, изпратен от кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков, в който е констатирано предаварийно състояние на елементи от обекта. Изпратено бе и предписание за поставяне на строителна ограда при паметника.

На 9 август от „Левицата!“ направиха палатков лагер срещу премахването на Паметника на Съветската армия. На следващия ден към тях се присъединиха и представители на „БСП за България“ и на „Възраждане“.

Паметникът на Съветската армия трябва да бъде опасан със строителна ограда.

С решение на Министерския съвет от 2 август бе променен статутът на Мемориален комплекс „Паметник на Съветската армия" в Княжеската градина в София от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост. Това означава, че имотът е в управление именно на областния управител Вяра Тодева.

Източник: БТА
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев