Кремъл ще търси отговорност от българските фенове, повредили Паметника на съветската армия в София

Паметник на съветската армия в София
19.08.2023 / 11:22

Москва обяви нападателите на Паметника на съветската армия преди ден за престъпници и заплаши да им потърси отговорност.

Ръководителят на Следствения комитет (СК) на Руската федерация Александър Бастрикин разпореди да бъде образувано наказателно дело за оскверняването на Паметника на Съветската армия в София, съобщи руската държавна агенция ТАСС, цитирана от БТА.

В съобщението се казва, че е извършен вандалски акт срещу Паметника на Съветската армия в столицата, като група футболни привърженици са нападнали палатковия лагер на защитниците на паметника и са повредили гранитна плоча в основата му.

Председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин възложи на главния следствен отдел на ведомството да разследва съвместно с Министерството на външните работи на Русия факта на оскверняването на паметника, издигнат в чест на съветските освободители в София . В рамките на разследването ще бъдат предприети мерки за установяване самоличността на лицата, отговорни за извършването на това престъпление. За деянията им ще бъде изготвена наказателно-правна оценка", се казва в съобщението.

Късно вечерта в четвъртък след футболния мач между "Левски" и "Апоел", в който българският отбор победи, група младежи напръскаха с боя и повредиха една от плочите на паметника и нападнаха палатковия лагер на "пазителите" му. Задържани са четирима души.

Предстои паметникът да бъде демонтиран и преместен от центъра на София. Не е известно на какво основание руската държава предприема действия за преследване на български граждани на българска територия. Паметникът е построен с решение на българското правителство и с българско финансиране, Русия няма финансово или друго формално участие в този проект, въпреки че през 2021 г. с нота Русия поиска паметникът и прилежащият му парцел да й бъдат предоставени за безсрочно и безплатно ползване.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев