Ден 542 от нахлуването в Украйна: Двете страни разменят атаки срещу Одеса и Крим, Путин се среща с военното командване

@novinite.com
19.08.2023 / 11:59

Ден 542 от нахлуването в Украйна. Резюме на ключовите събития през последните 24 часа:

 

Русия обяви, че е свалила украинска ракета над Крим, Путин се срещна с военното командване

Руски дронове са атакували пристанищна инфраструктура в Одеска област

Русия забрани на 54 британски политици и журналисти да влизат в страната

ABC News: Украйна понася тежки загуби след 10 седмици контранастъпление

Зеленски вижда напредък по въпроса за западните гаранции за сигурността на Украйна

 

Русия обяви, че е свалила украинска ракета над Крим, Путин се срещна с военното командване

Украинска ракета е била свалена над полуостров Крим, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на руското министерство на отбраната.

Няма жертви или щети, допълва ведомството в съобщение, публикувано в "Telegram".

От изявлението става ясно, че Украйна е изстреляла ракета от системата за противовъздушна отбрана С-300, която е била преоборудвана, за да може да поразява наземни цели, уточнява БТА.

Руският президент Владимир Путин се срещна с представители на висшето военно командване в щаба в Ростов на Дон на войските, участващи във войната в Украйна.

Руските агенции цитират изявление на Кремъл, но не уточняват причината за посещението.

"Президентът изслуша докладите на началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, командването и други висши офицери от военната група", участваща в бойните действия в Украйна, отбелязват от Кремъл.

 

Руски дронове са атакували пристанищна инфраструктура в Одеска област

Руските сили са нанесли удари с дронове в северната, източната и централната част на Украйна, съобщи командването на Киев. Междувременно руският президент Владимир Путин се срещна с руски военнослужещи на фронта.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че е била засечена група безпилотни самолети Shahed, движещи се от изток на запад по границата на Харковско-Сумска и Полтавско-Черниговска области. На много места е обявена въздушна тревога заради заплахата от удари на окупаторите. По данни на военното командване на Киев над Черно море в посока юг от Одеска област летят безпилотни самолети-камикадзе.

Според информацията руските дронове са атакували пристанищната инфраструктура в Одеска област. По време на атаката украинците свалиха 13 вражески дрона в Одеска и Николаевска област. Няма данни за жертви или щети.

Атаките идват ден след като руската противовъздушна отбрана заяви, че е унищожила украински дронове, атакуващи Москва и нейния черноморски флот. При ударите няма пострадали, но са нанесени материални щети.

На фона на продължаващите военни действия руски медии, цитирани от Ройтерс, съобщиха, че руският президент Владимир Путин се е срещнал с представители на висшето военно командване в щаба на войските в Ростов на Дон, участващи в това, което Москва нарича специална военна операция в Украйна.

Агенция РИА Новости цитира изявление на Кремъл, но не уточнява причината за посещението.

 

Русия забрани на 54 британски политици и журналисти да влизат в страната

Русия забрани на 54 британски политици и журналисти да влизат в страната като отмъщение за санкциите на Обединеното кралство срещу нейни граждани, съобщи британското външно министерство.

Сред засегнатите са министърът на културата Луси Фрейзър и главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан.

В списъка са и редица журналисти от BBC, Daily Telegraph и Guardian. В изявление на руското външно министерство се казва, че този ход е в отговор на "агресивното прилагане на враждебен антируски курс" от Лондон.

Луси Фрейзър е санкционирана за „активно лобиране за международната спортна изолация на Русия“, докато министърът, отговарящ за отбраната, Анабел Голди, е описана като „отговорна за доставката на оръжия на Украйна“.

През март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, като го обвини във военно престъпление за незаконно депортиране на деца от Украйна, което Москва отрича. Карим Хан каза пред BBC по това време: „Децата не могат да бъдат третирани като плячка от войната, не могат да бъдат депортирани“.

Журналистите на BBC включват главния изпълнителен директор Дебора Търнес, редактора на водещ и анализатор Рос Аткинс и кореспондента на дезинформацията и социалните медии Мариана Спринг. Руското външно министерство заяви, че ще продължи да разширява своя „ списък за спиране “.

Русия вече забрани редица британски журналисти и военни, както и стотици избрани британски депутати. През юни миналата година Клайв Майри и Орла Герин от BBC бяха сред журналистите, изпратили репортажи от Украйна, за да бъдат забранени.

Генералният директор на Media Тим Дейви също беше в списъка. Обединеното кралство е сред западните държави, които са санкционирали Русия в отговор на нейната пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Санкциите включват забрана върху руския внос на стоки като диаманти, нефт и газ.

 

ABC News: Украйна понася тежки загуби след 10 седмици контранастъпление

Има все повече доказателства, че Украйна дава тежки жертви в започналата преди около десет седмици контраофанзива, съобщи американският новинарски канал ABC News.

Той разговаря с двама бивши американски войници, които са наети в част от специалните части на украинската армия и двамата са били ранени по време на операция в Източна Украйна преди две седмици.

И двамата в момента са в болница в Киев , но казаха, че се надяват да бъдат прехвърлени в Германия за операция тази седмица за отстраняване на шрапнели от телата им.

Мъжете казаха, че мисията на техния екип е да поеме контрола над село в покрайнините на град Донецк, което е окупирано от контролирана от Русия милиция от 2014 г.

Един от мъжете, бивш американски войник от Тексас с прякор Танго, каза, че неговият отряд от „десетки“ мъже е претърпял „85% загуби “ и че двама от другарите им са били убити, когато екипът е бил нападнат от засада, докато е напредвал в окупираната територия от Русия. Четиридесет процента от бойците са били толкова тежко ранени, че единицата е станала " бойна неефективна ", каза той.

Другият ветеран от американската армия, по прякор "Златната рибка", каза, че веднага е станало ясно, че са изправени пред " много организирана съпротива " от руските войски.

„Определено беше много професионална сила, срещу която се изправихме“, каза ветеранът от американската армия от Аляска.

Той говори пред ABC News в болничната си стая в Киев, която споделя с трима други ранени украински войници.

ABC News също се свърза с двама други украински войници, интервюирани в по-ранните фази на войната, които казаха, че също са били ранени през последните няколко седмици.

Мъж от САЩ с дългогодишен военен опит, който също сега е на договор с украинската армия, каза, че е бил сериозно ранен в ранната фаза на контранастъплението през юни.

Говорейки пред ABC News при условие за анонимност, войникът каза, че офанзивните операции, в които е участвал, са били неорганизирани, като критикува някои тактически решения.

„Загубихме три Леопарда (модерни немски танка) за един ден, защото просто им беше казано да карат напред в минно поле“, каза той.

Той добави, че новомобилизираните украински войници често изглежда нямат необходимата подготовка за сложни настъпателни операции на бойното поле.

Войникът, който се присъедини към украинската армия преди повече от година, каза, че десетки мъже от неговия батальон са участвали в настъпателни операции от началото на юни и около 80 процента от тях са били ранени. Той обаче добави, че няма жертви в неговата част.

Той твърди, че западното военно оборудване, като например доставените от САЩ бойни машини на пехотата Bradley, не се използва в пълния си потенциал, тъй като някои украински войници нямат необходимото обучение или опит.

„Изглежда, че те (украинските войници) са били научени да ги използват, но не и да ги използват (ефективно) в тактически смисъл (на бойното поле)“, каза той.

Двамата американци, интервюирани от ABC News обаче, не са съгласни с тази оценка.

Въпреки раните си, получени по време на неуспешната им мисия преди две седмици, те казват, че украинската контраофанзива върви добре и трябва да се очакват големи жертви при голяма военна офанзива от този характер срещу укрепената руска отбрана.

„Няма да е бързо и решително“, каза войникът с прякор Танго. - "Те (украинците) правят жертви. Това е нормално", добави той. „Мисля, че върви добре и с темпове .“

Неговият другар Златна рибка каза, че се води "много тежка битка за Украйна".

„Но това е битка, която украинците водят много добре“, каза той.

Украйна не е публикувала никакви данни за жертвите, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия миналия февруари.

Високопоставен украински служител описа ситуацията пред телевизията като „наистина трудна“ с „много интензивни битки на бойното поле“.

Той добави, че 80% от жертвите са причинени от руска артилерия.

Служителят каза, че войната сега е в „ решителна фаза “ и настоя, че Украйна се нуждае от още повече военна подкрепа от Съединените щати и техните партньори, включително американски ракети ATACMS с голям обсег от 300 километра.

Украйна обеща на Съединените щати, че ще използва ракетите само за удари по руски цели в окупирани части на Украйна , а не цели в Русия. Досега обаче администрацията на Байдън отказва да достави ракетите с голям обсег.

Високопоставеният служител настоя, че Украйна спешно се нуждае от повече военна помощ, за да постигне целите си на бойното поле, твърдейки, че предоставянето на повече подкрепа сега би било по-ефективен начин за сдържане на Русия и гарантиране на сигурността в Европа.

 

Зеленски вижда напредък по въпроса за западните гаранции за сигурността на Украйна

Ръководството на Украйна заяви, че вижда напредък в търсенето на гаранции за сигурност от Запада срещу бъдеща руска агресия. Това каза президентът Володимир Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение, цитиран от ДПА.

Той говори за „дипломатически успех“ и отбеляза, че 18 държави са се присъединили към декларацията на Групата на седемте (G7), за да предоставят такива гаранции, но не навлезе в подробности.

В посланието си Зеленски се позова и на предстоящия в четвъртък Ден на независимостта на Украйна , като в тази връзка посочи, че страната му е направила крачка напред в превръщането си в една от най-силните държави в света. Разкъсваната от война Украйна се защитава от 18 месеца с помощта на Запада срещу Русия , която започна пълномащабно нахлуване на територията й на 24 февруари миналата година.

На Деня на независимостта тази година се навършват точно година и половина от началото на военния конфликт, отбелязва ДПА.

Ръководителят на президентската канцелария в Киев Андрий Ермак съобщи в социалната мрежа Telegram, че се водят преговори за гаранции за сигурност със САЩ и Великобритания.

Очаква се те да започнат контакти по въпроса и с останалите страни от Г-7. Първите двустранни споразумения трябва да бъдат сключени до края на годината, каза той.

Въпросът се основава на недопускане на нова война или повторение на агресията на Москва след края на руската инвазия, добави ръководителят на кабинета на украинския президент.

Зеленски и Ермак подчертаха, че работата по „формулата за мир“ продължава. Една от основните цели е да се изтеглят руските войски преди всякакви преговори. Русия отхвърля подобна възможност като нереалистична.

Според Зеленски 63 дипломатически мисии в момента работят по тази „мирна формула“. Броят на посланиците от различни страни, участващи в тази дейност, се увеличава, добави Йермак. Той очаква до месец да има нова среща на тези страни във формат на съветници по сигурността, която да подготви свикването на миротворческа среща на върха.

Според предишно изявление на Йермак лидерският форум трябва да бъде организиран до края на годината, като в момента се обсъжда мястото, където ще се проведе.

След първата среща на върха се планира втора, в която Москва вече ще участва. Президентството в Киев заяви, че се надява Русия да е капитулирала дотогава.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев