САЩ, Япония и Южна Корея осъдиха действията на Пекин в Южнокитайско море

Джо Байдън
19.08.2023 / 18:38

Лидерите на Япония, Съединените щати и Южна Корея излязоха със съвместно изявление днес след тристранната си среща на върха в резиденцията Кемп Дейвид край Вашингтон, осъждайки „опасното и агресивно поведение“ на Китай в регионални води. Според японски официални лица това е първият път, когато трите страни споменават Китай поименно в съвместно изявление на лидерите, съобщи японската агенция Киодо, цитирана от БТА

Президентът на САЩ Джо Байдън, неговият южнокорейски колега Юн Сук Йол и японският премиер Фумио Кишида описаха действията на Китай в Южнокитайско море като " опасни и агресивни ", на най-острия език, който някога са използвали в съвместно изявление, Ройтерс отбеляза.

„Ние, лидерите на Япония, Република Корея и Съединените щати, се събрахме в Кемп Дейвид, за да поставим началото на нова ера на нашето тристранно партньорство“, се казва в окончателния вариант на текста, публикуван от южнокорейския Yonhap news агенция.

„Споделяме обща загриженост относно действия, които са несъвместими с базирания на правила международен ред и подкопават мира и просперитета в региона“, се казва още в документа.

Тримата лидери обвиниха Китай в "незаконни претенции" в Южнокитайско море и категорично се противопоставиха на "всякакви едностранни опити за промяна на статуквото във водите на Индо-Тихоокеанския регион".

„Освен това, ние потвърждаваме нашия ангажимент за пълна денуклеаризация на Корейската народнодемократична република (КНДР) в съответствие със съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и призоваваме КНДР да се откаже от своите ядрени програми и програми за балистични ракети“, добавиха Байдън, Юн и Кишида.

Тримата лидери казват, че са обединени в подкрепата си за Украйна. „Потвърждаваме нашия ангажимент да подкрепяме Украйна в борбата срещу непредизвиканата и брутална агресивна война на Русия, която разклати основите на международния ред“, пишат те.

Япония, Съединените щати и Южна Корея ще разширят сътрудничеството си извън Индо-тихоокеанския регион и в случай на „заплахи“ бързо ще влязат в контакт за провеждане на консултации, добавя агенция Киодо.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев