Премиерът на България поиска смяна на главния секретар на МВР

Министър-председателят Николай Денков
19.08.2023 / 19:57

Премиерът Николай Денков обяви, че главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров ще бъде сменен. След среща с ръководството на МВР и ръководителите на специалните служби той коментира, че в момента тежките криминални престъпления не представляват заплаха за националната сигурност.

От сряда се работи по различни мотиви за убийството на Алексей Петров, като МВР ще засили координацията с прокуратурата и обмена на информация с цел недопускане на тежки криминални престъпления.

Министър-председателят Николай Денков поиска от вътрешния министър Калин Стоянов да изготви доклад с искане за смяна на главния секретар на МВР. Главен комисар Петър Тодоров ще бъде освободен в сряда, след като министърът на вътрешните работи представи на правителството доклад с пропуски в работата на Тодоров.

 

Относно смяната на главния секретар на МВР Денков обясни:

"Тези проблеми са свързани с отговорността на главния секретар на МВР . На практика министърът не работи с него, защото му няма доверие и смята, че има проблеми в организацията, които са се случили преди това екип на министерството“.

Денков каза, че няма да се обсъжда име за нов генерален секретар, а след като президентът издаде указ за освобождаването на Тодоров, на негово място ще бъде предложен друг човек.

На брифинг след срещата премиерът заяви, че няма връзка между различните убийства, визирайки това на Алексей Петров , Къро (Красимир Каменов) и един от така наречените „Братя Галеви“ – Ангел Христов.

Колкото до версиите, по които работи МВР за убийството на Алексей Петров , те са много. Стана ясно, че е разпитана жената, която е придружавала Петров и която е оперирана в "Пирогов". Известен е и калибърът на оръжието, с което е стреляна жертвата, но всички въпроси бяха отклонени с обяснението, че няма разрешение от наблюдаващия прокурор. Водят се много разпити, които ще продължат безкрайно.

Премиерът Денков гарантира по случая с Алексей Петров, че ще бъде направено всичко за разкриване на извършителя и поръчителя.

На вчерашната среща бяха набелязани мерки, сред които засилване на обмена на информация между МВР, службите и прокуратурата, какъвто координационен механизъм има, но той е частичен. Затова министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще разговаря с прокуратурата, за да се засили обменът на данни и да се действа превантивно по отношение на лица, за които е известно, че участват в подготовката на престъпления.

Премиерът опроверга информацията, че Алексей Петров е участвал в т. нар. "сглобка" на правителството между КУТ-ДБ и ГЕРБ-СДС, такива версии се появиха в публичното пространство:

"Всичко, което се говори през последните дни за някакво важно участие на Алексей Петров в съставянето на правителството, е пълна измислица. Няма такова нещо. Аз съм участвал в този процес от самото начало, още когато беше това Народно събрание Това няма нищо общо с истината. Просто някой се опитва да прикачи Алексей Петров към правителството".

Денков подчерта, че Алексей Петров , на когото бяха посветени голяма част от коментарите на брифинга, "никога не е бил предлаган или обсъждан да бъде върнат като председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС)".

Що се отнася до нарастващите тежки престъпления в страната, вътрешният министър Калин Стоянов категорично заяви, че гангстерска война няма.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев