Дания дава на Украйна 19 изтребителя Ф-16

21.08.2023 / 20:45

В реч пред хиляди датчани ден след като правителството в Копенхаген обяви, че ще предостави на Киев 19 изтребителя Ф-16 президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази увереност в победата срещу агресора Русия.

Премиерката на Дания Мете Фредериксен заяви, че 6 изтребителя Ф-16 ще бъдат доставени на Украйна до края на тази година, още 8 - през следващата, и 5 - през 2025 година.

Още не е ясно колко такива изтребителя ще прати на Киев Нидерландия, която също обяви официално вчера, че се включва в инициативата. Нидерландия разполага с 42 F-16.

Условието е Киев да използва изтребителите само в своето въздушно пространство и за поразяване на мишени на своя територия.

Днес руските власти съобщиха, че в района на Москва са унищожени 3 украински бойни дрона и че са ранени двама души. 50 полета от и за московските летища имаха закъснения заради временно прекратяване на работата на аеродромите.

Украинското министерство на отбраната объви същевременно, че руските сили увеличават натиска си в Харковска област, но не яспяват да пробият в посока Купянск. Контраофанзивата на украинската армия напредва с все още бавен ход - 3 квадратни километра територия са отвоювани през последното денонощие в района на Бахмут, Донецка област.

Източник: БНР
Снимка: ЕПА/БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев