Министърът на отбраната Тодор Тагарев посети Украйна и отбеляза, че тази есен в Киев може да бъдат доставени 100 БТР-а

@Министерство на отбраната
22.08.2023 / 09:09

На 21 август министърът на отбраната на България Тодор Тагарев посети Одеса и се срещна с министъра на отбраната на Украйна Алексей Резников. След официалните разговори двамата министри дадоха съвместна пресконференция. Министър Тагарев изрази благодарност за топлия прием в Украйна и подчерта значението на личния контакт за укрепване на двустранното сътрудничество.

В контекста на руската агресия срещу Украйна министър Тагарев посочи, че средата за сигурност е силно променена, след като през февруари 2022 г. бяха атакувани основите на европейската архитектура за сигурност. България подкрепя правните действия за защита от руските военни действия и възстановяване на териториалната цялост и суверенитет на Украйна.

„Руските провокации в Черно море възпрепятстват свободното корабоплаване, увеличават риска от аварии и ескалация на напрежението. В тези условия тясната координация на усилията с нашите крайбрежни съюзници Румъния и Турция има за цел да засили нашето наблюдение и осведоменост за ситуацията“, посочи той.

„Страната ни се солидаризира с украинските усилия както на двустранна основа чрез предоставяне на политическа, хуманитарна и военно-техническа подкрепа, така и в рамките на членството си в НАТО, ЕС и ООН. В тази връзка решението предприети за преминаване от двуетапен към едноетапен процес на присъединяване на Украйна към НАТО потвърждава, че нейното място е в евроатлантическото семейство“, увери министър Тагарев.

„България ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Украйна. Нашият ангажимент остава непоколебим и се основава на споделените ценности и вековните ни исторически връзки“, каза в заключение министър Тодор Тагарев.

Министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников благодари на България за оказаната помощ и изрази безпокойство от действията на Русия в Черно море, като подчерта стратегическото значение на сделката за зърно, тъй като световната хранителна криза е и криза на сигурността.

По време на посещението си в Одеса министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна с генералния консул на Република България Светослав Иванов, проведе разговори с представители на българската диаспора и им подари български книги. По-късно той посети военна база на ВМС на Украйна и положи цветя на Паметника на загиналите моряци в руско-украинската война.

„България може да започне доставката на бойна бронирана техника за Украйна още тази есен“. Това заяви министър Тагарев, цитиран от агенция УНИАН. „Става дума за 100 БТР-а съветски модел, които все още стоят в складовете на българското МВР“.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев