2000 деца от Украйна ще учат в училищата и детските градини във Варненска област

pixabay.com
23.08.2023 / 09:36

Близо 2000 са децата от Украйна, които ще учат в детските градини и училищата във Варненска област. Това съобщиха днес от пресцентъра на областната администрация в морския град след работна среща между областния управител доц. д.н.с. Андрияна Андреева и началникът на Регионалното управление на образованието д-р Ирена Радева.

В разговора беше обсъдена възможността за създаване на факултет по педагогика към някое от висшите училища във Варна. Ще се създадат условия хабилитираните лица да обучават работещи учители методи за обучение по различни предмети. В момента, въпреки необходимостта от такова специализирано обучение, учителите са принудени да се подготвят в други градове.

Сериозна отговорност има и на Регионалното управление на образованието във Варна във връзка със създаването на организация за прием на близо 2000 деца и ученици от Украйна в държавните и общинските детски градини и училища във Варненска област.

Д-р Радева информира ръководството на областната администрация за необходимостта от промени в редица нормативни документи, свързани с правата и задълженията на учители, ученици и родители, които са част от стратегическите действия на МОН за развитие на образователната система. Промените ще бъдат анализирани от всички началници на регионалните управления на образованието в България и МОН на национално съвещание. За БТА уточниха, че срещата ще се проведе на 1 и 2 септември край Варна.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев