Критични суровини: Осигуряване на доставките и суверенитета на ЕС

Европейски парламент
14.09.2023 / 21:20

В четвъртък евродепутатите приеха позицията си за увеличаване на доставките на стратегически суровини, които са от решаващо значение за осигуряването на прехода на ЕС към устойчиво, цифрово и суверенно бъдеще.

Законът за критичните суровини има за цел да направи ЕС по-конкурентоспособен и автономен. Той ще намали бюрокрацията, ще насърчи иновациите по цялата верига на стойността, ще подпомогне МСП и ще насърчи изследванията и разработването на алтернативни материали и по-щадящи околната среда методи за добив и производство.

 

Стратегически партньорства

В преговорната си позиция преди разговорите със Съвета евродепутатите подчертават значението на осигуряването на стратегически партньорства между ЕС и трети държави за критични суровини, за да се диверсифицират доставките на ЕС при равни условия, с ползи за всички страни. Те искат да проправят пътя за дългосрочни партньорства с трансфер на знания и технологии, обучение и повишаване на квалификацията за нови работни места с по-добри условия на труд и доходи, както и добив и преработка по най-добрите екологични стандарти в страните партньори.

Членовете на ЕП също така искат да настояват за по-силен фокус върху научните изследвания и иновациите по отношение на заместителите на материалите и производствените процеси, които биха могли да заменят суровините в стратегическите технологии. Те искат да поставят цели за кръговрат, за да насърчат извличането на повече стратегически суровини от отпадъчни продукти. Евродепутатите също настояват за необходимостта от намаляване на бюрокрацията за компаниите, по-специално за малките и средни предприятия (МСП).

 

Цитат

Водещият евродепутат Никола Биър (Renew, DE) каза: „Курсът към европейски суверенитет и конкурентоспособност е определен. С преобладаващо мнозинство в политическите групи при днешното гласуване, Европейският парламент изрази много ясно своята позиция относно европейската сигурност на доставките и поема силен мандат в преговорите със Съвета и Комисията. Нашият фокус е върху намаляването на бюрокрацията, бързите и лесни процеси на одобрение, стимулирането на научните изследвания и иновациите по цялата верига на стойността и целенасочените икономически стимули за частни инвеститори с оглед на европейското производство и рециклиране. Европейският парламент се фокусира върху изграждането на стратегически равноправни партньорства с трети страни.

Парламентът ще настоява за приключване на тристранните преговори до Коледа 2023 г. Ние разчитаме, че спешността и уместността на сигурното и устойчиво снабдяване със суровини е толкова загрижена за държавите-членки, колкото и за нас, народните представители.“

 

Следващи стъпки

Законопроектът беше приет с 515 гласа "за", 34 "против" и 28 "въздържал се". Сега Парламентът ще започне преговори с испанското председателство на Съвета, за да постигне споразумение на първо четене.

 

Заден план

Електрически коли, слънчеви панели и смартфони – всички те съдържат критични суровини. Засега ЕС е зависим от определени суровини. Критичните суровини са ключови за екологичния и цифров преход на ЕС и осигуряването на тяхното снабдяване е от решаващо значение за икономическата устойчивост, технологичното лидерство и стратегическата автономност на Европейския съюз. След войната на Русия срещу Украйна и все по-агресивната китайска търговска и индустриална политика кобалтът, литият и други суровини също се превърнаха в геополитически фактор.

С глобалното преминаване към възобновяеми енергийни източници и цифровизацията на икономиките и обществата търсенето на тези стратегически суровини ще нарасне бързо през следващите десетилетия.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2023 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев