Нарушения на правата на човека в Гватемала, Азербайджан и Бангладеш

Европейски парламент
14.09.2023 / 21:29

В четвъртък Европейският парламент прие три резолюции относно положението с човешките права в Гватемала, Азербайджан и Бангладеш.

 

Гватемала: ситуацията след изборите, върховенството на закона и съдебната независимост

Депутатите призовават всички гватемалски политически партии, клонове на правителството и институции да зачитат почтеността на изборния процес и изборния резултат, ясно изразен от гражданите на Гватемала на изборите през 2023 г.

Поздравявайки Бернардо Аревало и Карин Ерера от Movimiento Semilla за избирането им за президент и вицепрезидент, евродепутатите призовават всички държавни институции и сектори на обществото да подкрепят организиран преход и предаване на властта.

Резолюцията посочва непрекъснатите опити за спиране на Movimiento Semilla и осъжда всяко действие, особено от страна на Ministerio Publico, за отмяна на резултата от изборите. Той осъжда продължаващите усилия за криминализиране на независимите съдебни оператори и инструментализацията на съдебните и прокурорските институции, чиято цел е да подкопае върховенството на закона.

Загрижени за произволното задържане на прокурори, съдии, независими журналисти и защитници на човешките права, евродепутатите настояват за незабавното и безусловно освобождаване на всички задържани.

 

Текстът беше приет с вдигане на ръка. Ще бъде достъпен изцяло тук. (14.09.2023)

 

Евродепутатите призовават за освобождаване на политическите затворници в Азербайджан

Депутатите настояват за „незабавното и безусловно освобождаване“ на д-р Губад Ибодоглу, виден опозиционер, който беше задържан на 23 юли 2023 г. Те подчертават, че обвиненията, повдигнати срещу него, са политически мотивирани.

Те призовават върховния представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел, Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) и държавите-членки да „осъдят сериозните нарушения на правата на човека и нарушенията на демокрацията в Азербайджан и да повдигнат случаи като този на Губад Ибадоглу във всички двустранни срещи, както и в преговорите за бъдещо споразумение за партньорство.

Подписването на такова споразумение трябва да зависи от освобождаването на всички политически затворници, добавят евродепутатите. Парламентът също така призовава за санкции от страна на ЕС съгласно Глобалния режим на санкции за правата на човека на азербайджански служители, които са извършили сериозни нарушения на правата на човека.

Д-р Ибадоглу е председател на Азербайджанското движение за демокрация и просперитет, на което многократно е възпрепятствано да се регистрира като политическа партия. Той остава в затвора, изправен е пред присъда до 12 години и според сведенията е бил подложен на нечовешко отношение и страда от сериозни здравословни проблеми.

Текстът беше одобрен с 539 гласа „за“, 6 „против“ и 24 „въздържал се“. Пълната резолюция ще бъде достъпна тук. (14.09.2023 г.)

 

Ситуацията с правата на човека в Бангладеш, по-специално случаят с Odhikar

Изразявайки дълбоката си загриженост от влошаващата се ситуация с правата на човека в Бангладеш, евродепутатите призовават правителството да възстанови безопасна и благоприятна среда за неправителствени организации, защитници на правата на човека, активисти и религиозни малцинства. Бангладеш трябва да спазва международните ангажименти на страната, особено съгласно Международния пакт за граждански и политически права. Властите трябва също така да гарантират, казват евродепутатите, че организациите на гражданското общество имат достъп до чуждестранни безвъзмездни средства.

Членовете на ЕП изразяват специално съжаление за присъдата затвор срещу двама лидери на Odhikar - Adilur Rahman Khan и ASM Nasiruddin Elan - издадена на 14 септември, и настояват правителството на Бангладеш незабавно и безусловно да отмени решението.

Процесът на засилено ангажиране на „Всичко освен оръжия“ (EBA) продължава да тече с Бангладеш поради сериозните нарушения на международните конвенции, припомнят евродепутатите, осъждайки случая Odhikar като за съжаление крачка назад, поставяйки под въпрос дали преференциите на EBA трябва да продължат да се прилагат за Бангладеш.

Текстът беше приет с вдигане на ръка. Ще бъде достъпен изцяло тук.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2023 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев