Намаляване на търсенето и защита на хората, които проституират, казват евродепутатите

Европейски парламент
14.09.2023 / 21:39

Парламентът призова в четвъртък за мерки на ЕС за справяне с проституцията и политики, които премахват бедността.

Докладът за проституцията в ЕС, нейните трансгранични последици и въздействие върху равенството между половете и правата на жените беше приет от евродепутатите с 234 гласа „за“, 175 „против“ и 122 „въздържал се“. Той подчертава, че асиметрията между националните правила относно проституцията в рамките на ЕС, като се има предвид нейният трансграничен характер, води до повече жертви на трафик с цел сексуална експлоатация и създава благоприятна среда за действие на организираната престъпност. Държавите-членки трябва да оценят съществуващото законодателство, за да избегнат всякакви вратички, които позволяват на престъпниците да действат безнаказано, докато Комисията трябва да разработи общи насоки на ЕС, гарантиращи основните права на хората, занимаващи се с проституция.

 

Мерки за намаляване на търсенето и онлайн реклама

Проституцията и трафикът с цел сексуална експлоатация съществуват, защото има търсене за тях, отбелязват евродепутатите. Следователно намаляването на търсенето е от ключово значение за предотвратяването и намаляването на трафика на хора и трябва да бъде направено по начин, който не вреди на проституиращите, казват те. Те призовават държавите членки да предприемат спешни мерки за справяне с онлайн рекламите, които пряко или косвено насърчават проституцията или се стремят да привлекат купувачи.

Евродепутатите също така изискват подкрепа и сътрудничество с полицията и други правоприлагащи агенции, социални и медицински служби и неправителствени организации за справяне с трафика и сексуалната експлоатация и за защита на жените в проституция.

 

Дайте на проституиращите хора достъп до основни услуги и защитете техните права

Влошаващата се социална и икономическа ситуация поради COVID-19 и настоящата енергийна криза и кризата с разходите за живот увеличиха всички форми на малтретиране и насилие срещу жени, казват евродепутатите, включително сексуална експлоатация, като много жени в уязвимо положение са подтикнати към бедност и социално изключване. Депутатите изискват ефективни политики срещу бедността. Те искат да подобрят социалната защита, да се справят с неуспеха в училище, да насърчат образованието и създаването на приобщаващи политики, които подкрепят овластяването на жените и икономическата им независимост, заедно с мерки, които осъждат онези, които експлоатират.

Проституиращите са изправени пред постоянна заплаха от полицейско и съдебно преследване и са маргинализирани и стигматизирани, отбелязва докладът, което често възпрепятства способността им да търсят справедливост. Депутатите призовават за пълен достъп до висококачествени здравни и социални услуги, както и до съдебната система и начини за излизане от проституцията.

 

Цитат

Мария Нойхл (S&D Германия), докладчик, каза: „Днес Парламентът дава глас на хората, и особено на жените, които традиционно са били пренебрегвани, маргинализирани и стигматизирани в нашите общества. Ние сме зад онези, които отдавна предупреждават за реалността на проституцията. Този доклад очертава причините, поради които голямото мнозинство от хората се озовават в проституция, и подчертава пътя напред: създайте програми за излизане и алтернативи, изкоренете бедността и социалното изключване, разрушете стереотипите и неравенствата и намалете търсенето, като се заемете с купувачите.“

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев