Създаване на по-стабилен, достъпен и устойчив пазар на електроенергия

Европейски парламент
14.09.2023 / 21:45

Днес Парламентът даде зелена светлина за започване на преговори със Съвета за реформиране на пазара на електроенергия в ЕС.

Решението за започване на преговори с държавите членки, както беше предложено от комисията по промишленост, изследвания и енергетика през юли 2023 г., беше взето с 366 гласа „за“, 186 „против“ и 18 „въздържал се“.

Депутатите искат да засилят защитата на потребителите срещу нестабилните цени на електроенергията и искат да гарантират, че потребителите имат право на договори с фиксирана цена или договори с динамична цена. Информацията за опциите, които хората подписват, и забраната на доставчиците да могат едностранно да променят условията на договор също трябва да бъдат част от тази реформа. Всички потребители, както и малките предприятия, трябва да се възползват чрез тази реформа от дългосрочни, достъпни и стабилни цени и смекчаване на въздействието на внезапни ценови шокове.

Евродепутатите също настояват страните от ЕС да забранят на доставчиците да прекъсват доставките на електричество на уязвими клиенти, включително по време на спорове между доставчици и клиенти, и да попречат на доставчиците да изискват от тези клиенти да използват системи за предплащане.

 

Заден план

Цените на енергията се покачват от средата на 2021 г., първоначално в контекста на икономическото възстановяване след COVID-19. Цените на енергията обаче се повишиха рязко поради проблеми с доставките на газ след започването на войната на Русия срещу Украйна през февруари 2022 г. Високите цени на газа имаха незабавен ефект върху цените на електроенергията, тъй като те са свързани със системата за заслуги на ЕС, където най-скъпият ( обикновено базиран на изкопаеми горива) енергиен източник определя общата цена на електроенергията.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев