Депутатите настояват за допълване на многогодишния бюджет за отговор на кризата

Европейски парламент
20.09.2023 / 21:13

В сряда комисията по бюджети изложи позицията си относно реформата на дългосрочния бюджет на ЕС, като подчерта неотложната необходимост бюджетът на ЕС да бъде подготвен за бъдещето.

След предложението на Комисията за междинно преразглеждане на дългосрочния бюджет на ЕС, членовете на комисията по бюджети одобриха допълнителни 10 милиарда евро за годините 2024-2027.

 

Справяне с належащите предизвикателства

В светлината на неотдавнашните външни предизвикателства, особено войната на Русия срещу Украйна и нарастващите проблеми с миграцията, евродепутатите укрепиха съответните бюджетни области с 2 милиарда евро. Те отделиха допълнителни 3 милиарда евро за новата „Платформа за стратегически технологии за Европа“ (STEP) и отделиха 5 милиарда евро за подобряване на способността на ЕС да реагира на непредвидени кризи.

Що се отнася до плащанията по дълга, произтичащи от плана за възстановяване , евродепутатите изискват те да бъдат поставени над бюджетните тавани на ЕС. Това е, за да се гарантира, че програмите на ЕС в полза на гражданите не са компрометирани, особено предвид потенциалната нестабилност на тези разходи с нарастващите лихвени проценти.

 

Критична времева линия

Депутатите подчертават, че бързото приемане на изменения регламент е от ключово значение, тъй като преразгледаната МФР трябва да влезе в сила до 1 януари 2024 г., за да предложи рамка за годишния бюджет за тази година.

Проектът на междинен доклад относно предложението за средносрочно преразглеждане на Многогодишната финансова рамка 2021-2027 г. беше одобрен с 23 гласа „против“ и 3 „въздържал се“.

 

Цитати

Съдокладчик Jan Olbrycht (ЕНП, Полша) каза: „Докладът на парламента, едновременно амбициозен и реалистичен, се застъпва за увеличаване на подкрепата в бюджетните области, които имат най-голяма нужда от нея: гъвкавост, миграция и конкурентоспособност. Ние приветстваме структурното и дългосрочно решение за предоставяне на подкрепа на Украйна, но подчертаваме колко е важно Парламентът да запази правомощията си за това как се разпределя тази подкрепа. Инициативата STEP е стъпка в правилната посока и може да послужи като пилотен проект за засилената подкрепа на следващата МФР за конкурентоспособност и суверенитет. Позицията на Комисията относно справянето с дълга по плана за възстановяване е разочароваща. Всички разходи по дълга следва да надхвърлят таваните на бюджета на ЕС. Нашето предложение има за цел да адаптира бюджета на ЕС към съвременните предизвикателства и да го оборудва с инструменти за бърза реакция при кризи.

Съдокладчикът Маргарида Маркес (S&D, PT) каза: „Парламентът гарантира подкрепата на ЕС за Украйна и се стреми да смекчи социалното и икономическото въздействие на войната в ЕС. Освен това, ние се стремим да осигурим необходимите финансови ресурси за укрепване на стратегическата автономия на ЕС, прилагане на Пакта за миграцията и справяне със сложния геополитически пейзаж в свят, в който всички ние трябва да бъдем част от зеления и цифров преход. Освен това ние гарантираме, че бюджетът притежава необходимата гъвкавост, за да отговори на възникващите нужди, да отговори на хуманитарни кризи и да помогне на държавите-членки и гражданите, борещи се с нарастващите последици от природните бедствия. Призоваваме Съвета да ускори вземането на решения и да се присъедини към масата за преговори.

 

Следващи стъпки

Текстът ще бъде гласуван при пълен състав на 4 октомври в Страсбург. След това преговарящите от Парламента ще бъдат готови да се включат в дискусии със Съвета (държавите-членки), който тепърва ще финализира своята позиция по пакета.

 

Заден план

Многогодишната финансова рамка (МФР) определя годишните лимити („тавани“ на разходите) за ангажиментите на ЕС в различни области на политиката (широки категории разходи, наречени „функции“) и за общите годишни плащания за период от седем години. Настоящата рамка за 2021-2027 г. беше приета през 2020 г. и предвижда преглед на функционирането на МФР, с предложения за преразглеждане, когато е уместно, до 1 януари 2024 г. Европейската комисия предложи междинно преразглеждане на 20 юни 2023 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев