Три държави ще получат близо 455 милиона евро помощ от ЕС след природни бедствия

Европейски парламент
20.09.2023 / 21:29

В сряда евродепутатите одобриха почти 455 милиона евро помощ от Фонда за солидарност на ЕС в отговор на неотдавнашните природни бедствия в Румъния, Италия и Турция.

Членовете на комисията по бюджети изразяват своята „най-дълбока солидарност“ с жертвите, техните семейства и всички лица, засегнати от природните бедствия в Румъния, Италия и Турция. Те се позоваха на „нарастващия брой тежки и разрушителни природни бедствия в Европа“, като казаха, че „поради изменението на климата екстремните метеорологични явления като наблюдаваните в Румъния и Италия, водещи до извънредни ситуации, ще се засилят допълнително и ще се умножат“. Евродепутатите казват, че ЕС трябва да „засили усилията си за справяне с изменението на климата както в Съюза, така и в световен мащаб“.

Европейската комисия предложи да се използва Фондът за солидарност на Европейския съюз (ФЕСС) за отпускане на финансова помощ на трите засегнати държави на стойност 454 835 030 евро. Помощта от ФСЕС ще покрие част от разходите за спешни и възстановителни операции като ремонт на повредена инфраструктура , осигуряване на превантивна инфраструктура и опазване на културното наследство, както и операции по почистване. Съгласно правилата на фонда спешните и възстановителните операции могат да бъдат финансирани от ФСЕС със задна дата от първия ден на бедствието.

Пакетът от помощи беше одобрен с 26 гласа „за“, 1 глас „против“ и 2 „въздържал се“.

Повече информация можете да намерите тук (предложение на Комисията) и в доклада на ЕП от докладчика Katalin Cseh (Renew, HU), който препоръчва одобряването на помощта от EUSF.

Съветът вече одобри помощта на 18 септември. Гласуването в пленарна зала е насрочено за пленарната сесия на 2-5 октомври.

 

Заден план

Фондът за солидарност на Европейския съюз (ФЕСС) беше създаден, за да реагира на големи природни бедствия и да изрази европейската солидарност към засегнатите от бедствия региони в Европа. Фондът е създаден като реакция на тежките наводнения в Централна Европа през лятото на 2002 г. Оттогава той е бил използван за 107 природни бедствия, обхващащи набор от различни катастрофални събития, включително наводнения, горски пожари, земетресения, бури и суша . Фондът също така е мобилизиран за 20 интервенции в отговор на извънредни ситуации в общественото здраве.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев