Формирование от Съвместното командване на специалните операции участва в многонационалното учение „Balkan Spirit - 2023“ в Румъния

...........................................................
03.10.2023 / 22:39

Учението на силите за специални операции (ССО) „Balkan Spirit-2023“ се проведе от 25 до 30 септември на територията на Румъния, в рамките на инициативата на началниците на отбраната на част от балканските държави за ежегодно провеждане на съвместна подготовка. В него участваха формирование от първа група „Специални сили“ от Съвместното командване на специалните операции на Българската армия и подразделения от силите за специални операции на Румъния и Гърция.

Целта на учението, чиято активна фаза се проведе на полигон в близост до гр. Бузъу, бе повишаване на способностите и оперативната съвместимост при изпълнение на тактики, техники и процедури от формированията на ССО на участващите страни и повишаване на сътрудничеството и доверието между специалните сили на балканските държави.

По време на „Balkan Spirit-2023“ се проведоха съвместни тренировки по тактико-специална и инженерна подготовка, инфилтриране в зоната на операцията по парашутен способ със стоварване на операторите от специалните сили от различни въздухоплавателни платформи, бойни стрелби и огневи тренировки, както и оказване на първа помощ и медицинска евакуация на бойното поле.

Ежегодното участие на формирования от СКСО на Българската армия в ученията на силите за специални операции на балканските държави е не само важен етап от тяхната подготовка, но и служи за оценка на достигнатите способности, спрямо тези на нашите съюзници. Същевременно съвместните подготовки в този формат демонстрират последователност и стремеж към задълбочаване на партньорството със специалните сили от региона с цел повишаване на сигурността на Балканите.

Източник: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев