Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов участва в националното учение по поддръжка от страната-домакин

...........................................................
03.10.2023 / 22:41

„Всички министерства и ведомства имат своето значение по осигуряване на поддръжката на съюзнически войски“, заяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов днес, 3 октомври, по време на националното учение по поддръжка от страната-домакин. „Възникналите през последните години промени в глобалната среда за сигурност и военният конфликт в Украйна промениха фокуса на отбранителното планиране на страните в Европа и НАТО“, посочи той.

Заместник-министър Запрянов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков участваха днес в провеждането на учението, организирано от дирекция „Логистика“ в Министерството на отбраната.

Основната цел на учението е повишаване на подготовката и координацията между министерствата и ведомствата, имащи отношение към поддръжката от страната-домакин. Във фокуса на дискусиите са ведомствените планове и новите изисквания за поддръжка от страната-домакин, произтичащи от концепцията за изграждане на Мрежата за усилване и поддръжка (RSN) и плановете на НАТО за възпиране и отбрана в евроатлантическата зона.

По време на учението участниците изпълняват задачи по законови и подзаконови нормативни документи, указващи и подпомагащи процеса на поддръжка от страната-домакин, повишават подготовката си за прилагане на процедурите за съвместна работа между отделните министерства и ведомства при преминаване или пребиваване на съюзни сили на територията на страната и др.

Поддръжката от страната-домакин на развръщащи се съюзни сили е важен фактор за постигането на целите на операциите и ученията в рамките на колективната отбрана на НАТО и на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.

Източник: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев