Евродепутатите искат преразглеждане на отношенията на ЕС с Азербайджан

Европейски Парламент
05.10.2023 / 21:27

Осъждайки насилственото превземане на Нагорни Карабах от Азербайджан, евродепутатите призовават за санкции срещу отговорните и ЕС да преразгледа отношенията си с Баку.

В резолюция, приета в четвъртък, Парламентът категорично осъжда предварително планираната и неоправдана военна атака на Азербайджан срещу Нагорни Карабах на 19 септември, която според членовете на ЕП представлява грубо нарушение на международното право и правата на човека и явно нарушение на предишни опити за постигане на примирие . Тъй като над 100 000 етнически арменци бяха принудени да напуснат анклава след последната офанзива, евродепутатите казват, че настоящата ситуация е равносилна на етническо прочистване и категорично осъждат заплахите и насилието, извършено от азербайджанските войски срещу арменските жители на Нагорни Карабах.

Те също така призовават ЕС и държавите-членки незабавно да предложат цялата необходима помощ на Армения за справяне с притока на бежанци от Нагорни Карабах и последвалата хуманитарна криза.

 

Евродепутатите искат да видят санкционирани азербайджански служители

Ужасен от последната атака на Азербайджан, парламентът призовава ЕС да приеме целенасочени санкции срещу правителствените служители в Баку, отговорни за многобройните нарушения на примирието и нарушенията на човешките права в Нагорни Карабах. Напомняйки на азербайджанската страна, че тя носи пълната отговорност за осигуряването на безопасността и благосъстоянието на всички хора в анклава, евродепутатите изискват разследване на злоупотреби, извършени от азербайджанските войски, които могат да представляват военни престъпления.

Изразявайки сериозна загриженост относно иредентистки и подстрекателски изявления на азербайджанския президент Илхам Алиев и други азербайджански официални лица, които заплашват териториалната цялост на Армения, евродепутатите предупреждават Баку срещу всякакъв потенциален военен авантюризъм и призовават Турция да възпре своя съюзник. Те също така осъждат участието на Турция във въоръжаването на Азербайджан и пълната й подкрепа за офанзивите на Баку през 2020 г. и 2023 г.

 

ЕС трябва да преоцени отношенията си с Азербайджан

Парламентът призовава ЕС да предприеме цялостен преглед на отношенията си с Баку. Развиването на стратегическо партньорство с държава като Азербайджан, която грубо нарушава международното право и международните ангажименти и има тревожни резултати в областта на човешките права, е несъвместимо с целите на външната политика на ЕС, казват евродепутатите. Те настояват ЕС да спре всички преговори за подновено партньорство с Баку и ако ситуацията не се подобри, да обмисли спиране на прилагането на споразумението на ЕС за улесняване на визовия режим с Азербайджан.

Парламентът също така призовава ЕС да намали зависимостта си от вноса на азерски газ и, в случай на военна агресия или значителни хибридни атаки срещу Армения, за пълно спиране на вноса в ЕС на азерски петрол и газ. Междувременно евродепутатите искат настоящият Меморандум за разбирателство за стратегическо партньорство в областта на енергетиката между ЕС и Азербайджан да бъде спрян.

Резолюцията беше приета с 491 гласа „за“, 9 „против“ и 36 „въздържал се“.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев