Парламентът настоява за започване на преговори за присъединяване на Молдова към ЕС

Европейски Парламент
05.10.2023 / 21:36

В резолюция евродепутатите гласуват за потвърждаване на ангажимента си към бъдещото членство на Молдова в ЕС и искат преговорите за присъединяване с Кишинев да започнат преди края на годината.

Членовете на ЕП твърдят, че правителството на Молдова е демонстрирало своята решителност и способност да изпълни изискванията на Европейската комисия за започване на преговори за членство, добавяйки, че членството на Молдова в ЕС ще представлява геостратегическа инвестиция в обединена и силна Европа. Те подчертават колко е важно правителството на Кишинев да продължи процеса на реформи в страната не само за постигане на политическата цел за присъединяване към ЕС, но преди всичко за осезаемото подобряване на жизнения стандарт на молдовците.

ЕС и неговите държави-членки също трябва да увеличат своята финансова и техническа помощ за Молдова, се казва в резолюцията, приета от евродепутатите, за да се улесни нейната бърза и ефективна интеграция в ЕС. Това включва бързото отпускане на нов транш от текущата макрофинансова помощ от Европейската комисия.

 

Молдова трябва да продължи с реформите

Повтаряйки, че присъединяването към ЕС остава процес, основан на заслуги, изискващ изпълнение на критериите за членство, Парламентът призовава всички молдовски политически актьори да търсят консенсус относно най-важните и неотложни реформи, с цел по-нататъшно хармонизиране на законодателството на страната със стандартите на ЕС. Депутатите подчертават продължаващата работа по устойчива и цялостна реформа в правосъдието и антикорупцията като особено важна и призовават молдовските власти да продължат работата по деолигархизацията, реформата на управлението на публичните финанси, борбата с организираната престъпност и реформата на публичната администрация.

Резолюцията беше приета с 448 гласа „за“, 45 „против“ и 43 „въздържал се“.

 

Заден план

След пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна, Молдова подаде молба за членство в ЕС през март 2022 г. и получи статут на кандидатка за членство в ЕС през юни 2022 г. През април 2023 г. Европейският парламент призова преговорите за присъединяване на страната към ЕС да започнат до края на 2023 г. ако Молдова изпълни девет стъпки, определени от Европейската комисия.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев