Награда Дафне Каруана Галиция за журналистика 2023 г.: Покана за медиите да се присъединят към церемонията по награждаването

Европейски Парламент
11.10.2023 / 20:01

Церемонията по награждаването ще се състои в 18:00 ч. във вторник, 17 октомври 2023 г., в Европейския парламент в Страсбург (престола на Daphne Caruana Galizia).

 

Акредитираните журналисти са сърдечно поканени да се включат в церемонията по награждаването, която ще бъде открита от председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

Финалистите са поканени да се присъединят към церемонията по награждаването, като един от тях е избран от членовете на журито за носител на наградата Дафне Каруана Галиция за журналистика за 2023 г.

 

Открийте творбите на 12-те финалисти тук.

 

Победителят ще бъде обявен официално от представители на проекта Pegasus, координиран от Forbidden Stories, които бяха лауреати на първото издание на наградата.

 

Програма

18:00 Приветствие от вицепрезидента Pina Picierno, последвано от встъпителна реч от президента Roberta Metsola

18:15 Реч на председателя на Берлинския пресклуб и представител на журито Джулиан Хилшер

18:30 Обявяване на победителя за 2023 г. от лауреатите за 2021 г., Проект Пегас/Забранени истории, последвано от реч на победителя за 2023 г.

18:45 Закриване на церемонията от вицепрезидента Пина Пичерно

18:50 Възможност за снимки

19:00 Рецепция в частния салон C0.1 (срещу пресбара)

 

Ще има устен превод на английски, френски, немски и италиански език.

Можете също да проследите събитието чрез Webstreaming тук или чрез Europe by Satellite тук.

 

Прес семинар

Точно преди церемонията по награждаването се организира прессеминар на тема „Защита на свободата на медиите: ролята на Европейския съюз“. Семинарът започва в 15:00 часа в зала Weiss R5.1, с въведение от заместник-председателя на ЕП Пина Пичерно. След това панел от журналисти ще обсъдят продължаващите заплахи за медиите и свободата на печата чрез техния личен опит. Семинарът ще бъде закрит с речите на други двама журналисти и вицепрезидента Пичерно.

Можете да гледате повторение на семинара тук и да участвате чрез interactio, като отидете на тази връзка.

В случай, че се интересувате от интервюта, моля, попълнете този формуляр.

 

Заден план

Наградата, с подкрепата на Европейския парламент, е знак на почит към малтийската разследваща журналистка и блогър Дафне Каруана Галиция, която беше убита през октомври 2017 г. Тя награждава всяка година изключителна журналистика, която насърчава или защитава основните принципи и ценности на Европейския съюз, като човешко достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона и права на човека.

Наградата е отворена за професионални журналисти и екипи от професионални журналисти от всяка националност, за да представят задълбочени истории, публикувани или излъчени от медия, базирана в една от 27-те държави-членки на Европейския съюз. От 3 май до 31 юли 2023 г. повече от 260 журналисти от 27-те държави от ЕС изпратиха работа за това трето издание на наградата.

Самата награда и паричната награда от 20 000 евро демонстрират силната подкрепа на Европейския парламент за разследващата журналистика и защитата на журналистите по света.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев