Награда Сахаров 2023: финалистите

Европейски Парламент
13.10.2023 / 11:42

Финалистите за наградата "Сахаров" за 2023 г. са жени в Иран, борещи се за правата си, защитници на правата на човека от Никарагуа и активисти на легалните аборти.

 

Тазгодишните финалисти за наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европейския парламент бяха избрани чрез гласуване от комисиите по външни работи и развитие на 12 октомври.

 

Джина Махса Амини и движението "Жена, живот и свобода" в Иран

Джина Махса Амини, 22-годишна кюрдка, беше на посещение в Техеран през септември 2022 г., когато беше арестувана и пребита от така наречената морална полиция за носенето на хиджаб по „неправилния“ начин.

Смъртта й няколко дни по-късно предизвика масови протести в Иран, начело с жените. Под мотото "Жена, живот, свобода" те протестират срещу закона за хиджаба и други дискриминационни закони.

 

Вилма Нунес де Ескорсия и епископ Роландо Хосе Алварес Лагос от Никарагуа

Вилма Нунес се бори за човешките права на никарагуанците от десетилетия. Въпреки преследването, тя остава в страната си. Роландо Алварес, епископ на Матагалпа, беше един от най-отявлените критици на режима на президента Даниел Ортега. През февруари 2023 г., след като отказа да напусне страната, той беше осъден на 26 години затвор и гражданството му беше отнето.

 

Жени, борещи се за безплатен, безопасен и законен аборт в Полша, Салвадор и САЩ

Justyna Wydrzyńska е полски защитник на правата на жените и член на Abortion Dream Team, която беше осъдена на осем месеца общественополезен труд за това, че е помогнала на жена да направи аборт в Полша. Морена Ерера е феминистка и социална активистка, застъпваща се за безопасен и законен достъп до аборти в Ел Салвадор. Колийн Макникълъс е американски акушер-гинеколог със сериозен опит в областта на висококачествените грижи за пациентите и въздействащо застъпничество за репродуктивното здраве.

Финалистите бяха избрани от членове на ЕП от по-дълъг списък от номинации, направени от политически групи или групи от най-малко 40 членове на ЕП. Научете повече за номинираните за наградата Сахаров за 2023 г.

 

Заден план

Годишната награда "Сахаров" за свобода на мисълта се присъжда на лица и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи от 1988 г. насам. Тя е кръстена на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и има 50 000 евро награден фонд.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев