Арменският премиер: „Трябва да вървим стабилно към мир с Азербайджан“

Премиерът Пашинян се противопостави на твърденията, че Армения страда, защото е демокрация © Европейски съюз, 2023 г. – ЕП
17.10.2023 / 19:00

Министър-председателят на Армения Никол Пашинян се обърна към евродепутатите в залата на Европейския парламент в Страсбург във вторник.

В обръщението си г-н Пашинян изрази твърдата си защита на демократичните принципи на фона на многостранните кризи, пред които е изправена Армения през последните години, подчертавайки особено бурните последици от войната през 2020-2021 г. и граничния конфликт с Азербайджан. Той се опита да се противопостави на онези, които твърдяха, че Армения страда, защото е демокрация, вместо това каза, че страната му ще бъде парализирана и ще загуби своята независимост и суверенитет, ако не е демократична.

Позовавайки се на неотдавнашното нападение на Азербайджан и превземането на отцепническия регион Нагорни Карабах, той каза, че Баку е направил това в „изпълнение на своята дългогодишна политика на етническо прочистване“. Той също така описа ужасната хуманитарна ситуация, създадена от дългата азербайджанска блокада на коридора Лачин, и отправи остър укор към Москва след последната офанзива на Баку.

„Когато стотици хиляди арменци бягаха от Нагорни Карабах към Република Армения, нашите съюзници в сектора на сигурността не само отказаха да ни помогнат, но и отправиха публични призиви за смяна на властта в Армения, за сваляне на демократичния правителство“, каза той. „Но народът на Армения се обедини за собствената си независимост, суверенитет, демокрация и поредният заговор срещу нашата държава се провали.

Очертавайки подробно предишни и досега неуспешни опити за постигане на траен мир между Армения и Азербайджан, г-н Пашинян заяви готовността си да подпише споразумение за мир и уреждане на отношенията с Баку до края на годината. „Трябва да вървим стабилно към мир“, каза той (..) „За да направим това, е необходима политическа воля и аз имам тази политическа воля. От друга страна, международната общност и Европейският съюз, и страните от нашия регион трябва да ни подкрепят, да направят всичко, за да направят тази възможност реална за нас”.

 

Речта можете да гледате отново тук (17.10.2023 г.)

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев