СТЪПКА към подкрепа на конкурентоспособността и устойчивостта на ЕС в стратегически сектори

Европейски Парламент
17.10.2023 / 19:35

„Платформата за стратегически технологии за Европа“ има за цел да насърчи цифровите, net-zero и биотехнологиите и да даде възможност на индустрията на ЕС да постигне цифрови и net-zero преходи.

Парламентът прие позицията си във вторник относно създаването на „Платформа за стратегически технологии за Европа (STEP)“, предназначена да стимулира критични стратегически технологии чрез финансова подкрепа, „Печат на суверенитета“ и „Портал на суверенитета“.

STEP има за цел да подсили различни програми и фондове на ЕС и да насочи до 160 милиарда евро в нови инвестиции, наред със стимулите на политиката на сближаване и Механизма за възстановяване и устойчивост (RRF). Платформата ще насърчи растежа на ключови технологични вериги за стойност в цифровата икономика, индустриите с нулево нетно потребление и биотехнологиите, както и ще се справи с недостига на работна ръка и умения и ще подпомогне иновациите. В своите изменения евродепутатите се застъпват за допълнителни 3 милиарда евро в допълнение към предложените от Комисията 10 милиарда евро, което довежда бюджета на STEP до 13 милиарда евро нови средства.

STEP трябва да действа и като „изпитателен стенд за пълноценен Суверенитетен фонд през следващия период на МФР“. Евродепутатите искат от Комисията да извърши междинна оценка до 2025 г., включително предложение за изменение на STEP или ново предложение за пълноценен Европейски фонд за суверенитет.

Те настояват, че STEP, заедно с дългосрочното преразглеждане на бюджета на ЕС, трябва да бъде договорено възможно най-скоро, тъй като пакетът трябва да бъде интегриран в годишния бюджет за следващата година, който ще бъде договорен през ноември 2023 г.

 

Цитати

„Веднъж се планираше STEP да бъде нов Европейски фонд за суверенитет – но не е така. Със STEP Комисията се опитва да очертае политически кръг, но предложението страда от три конкуриращи се цели: производство на необходимите технологии за постигане на нашите климатични цели, увеличаване на суверенитета на Европа по отношение на други региони и засилване на сближаването между държавите-членки на ЕС“, каза водещият евродепутат за комисията по индустрия, изследвания и енергетика Кристиан Елер (ЕНП, Германия).

„Стратегическите инвестиции са жизненоважни за укрепването на нашата автономия и допринасянето за геополитически обединена Европа“, твърди съдокладчикът Хосе Мануел Фернандес (ЕНП, Португалия). „Инициативата STEP е всеобхватна и използва съществуващи програми като InvestEU и Horizon Europe. Ние предлагаме 13 милиарда евро – вместо 10 милиарда, както предложи Комисията – за насърчаване на тази стратегия, гарантирайки, че проектите добавят стойност не само на местно ниво, но и в целия ЕС. от съществено значение е да има взаимодействие между тези фондове, географски баланс и прозрачност, поддържани от основния комитет STEP, който искаме, избягване на допълнителна бюрокрация и фокусиране върху бързото изпълнение на проекта“, добави той.

 

Следващи стъпки

Законът беше приет с 385 гласа "за", 85 "против" и 151 "въздържал се". Преговорите с държавите-членки могат да започнат веднага след като Съветът постигне съгласие по обща позиция.

 

Заден план

Платформата за стратегически технологии за Европа“ има за цел да засили европейската конкурентоспособност и устойчивост в стратегически сектори и да намали зависимостта им от чуждестранни вериги за доставки. Той предвижда подкрепа за разработването и производството на критични технологии и адресира недостига на работна ръка и умения.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев