Бюджет на ЕС за 2024 г.: преодоляване на предизвикателствата за следващата година чрез средносрочен преглед

Европейски Парламент
18.10.2023 / 20:10

Членовете на ЕП увеличават бюджета на ЕС за 2024 г., за да се справят с последиците от войната на Русия срещу Украйна, да подкрепят МСП, младите хора и научните изследвания и да укрепят стратегическата автономия на ЕС.

 

Евродепутатите казват, че новият геополитически и икономически контекст, „съчетан с влошаващата се криза в климата и биоразнообразието“, е довел до „нови политически нужди“. Те припомнят ограниченията на текущата финансова структура на ЕС и съгласуват позицията си относно бюджета за 2024 г. с позицията си относно предложеното средносрочно преразглеждане на дългосрочния бюджет на ЕС (МФР, многогодишна финансова рамка), която Парламентът очаква да инжектира до 75,8 милиарда евро в бюджета на ЕС за периода 2024-2027 г.

Въз основа на това планирано допълване евродепутатите подкрепят инициативи за подобряване на стратегическата автономия на ЕС през 2024 г., но също така и хуманитарна помощ, миграция и външна помощ. Те казват, че „ревизираният регламент за МФР трябва да осигури рамката за бюджета за 2024 г.“. Държавите членки все още не са се споразумели за обща позиция относно преразглеждането.

 

Стимулиране на ключови програми на ЕС, възстановяване на финансирането за ключови програми, съкратени от правителствата на ЕС

Парламентът също така промени съкращенията, направени от Съвета в преговорната му позиция (772 милиона евро) до нивото на първоначалния проектобюджет, предложен от Комисията . Те също така увеличиха финансирането за програми и политики, които смятат за жизненоважни за справяне с последиците от войната в Украйна и високите цени на енергията. Това допълнително ще подпомогне възстановяването след пандемия и ще укрепи зеления преход и ще подпомогне младите хора с тласък за Еразъм+, за да отчете по-високата инфлация и по-високите разходи за живот и да направи програмата достъпна за всички.

Придружаващата резолюция , приета с 424 гласа „против“, 101 гласа „против“ и 102 „въздържал се“, обобщава позицията на Парламента.

Пресконференция относно резултата от гласуването с Роберта Мецола, председател на Европейския парламент и съдокладчиците Зигфрид Мурешан (ЕНП, Румъния) и Нилс Ушаков (С&Д, Латвия) ще се проведе в сряда, 18 октомври, от 13:30 ч. в пресцентъра на парламента в Страсбург. Връзка към уеб поток

 

Цитати

Зигфрид Мурешан (ЕНП, Румъния), главен докладчик за бюджета на ЕС за 2024 г. (за раздел III - Комисията): „Днес Парламентът прие силна позиция относно бюджета на ЕС за 2024 г. с широка подкрепа сред проевропейските групи. Нашият обединен фронт дава приоритет на насърчаването на научните изследвания, иновациите и стипендиите по Еразъм+, увеличаването на средствата за Източното съседство и отговорите на руската агресия в Украйна и укрепването на традиционни области като селското стопанство, особено за младите фермери. Нашата позиция се основава на позицията ни относно преразглеждането на дългосрочния бюджет на ЕС и сега сме готови да преговаряме за бюджет за 2024 г., изграден върху това преразглеждане.“

Нилс Ушаков (S&D, LV), докладчик по другите секции: „Парламентът подчертава необходимостта всички институции на ЕС да разполагат с достатъчно ресурси, за да изпълняват своите правни и договорни ангажименти и да изпълняват своите мандати. Признавайки сдържаността, която беше показана за бюджета за 2024 г., евродепутатите ще гарантират, че институциите ще могат да функционират ефективно.

 

Следващи стъпки

Пленарното гласуване поставя началото на триседмични „помирителни“ преговори със Съвета с цел постигане на споразумение между двете институции навреме за бюджета за следващата година, което да бъде гласувано от Парламента и подписано от неговия председател преди края на година.

 

Заден план

Повече от 90% от бюджета на ЕС финансира дейности на място в страните от ЕС и извън тях. Отправя се към граждани, региони, градове, фермери, изследователи, студенти, неправителствени организации и предприятия.

Бюджетът на ЕС е уникален. За разлика от националните бюджети, които се използват до голяма степен за предоставяне на обществени услуги и финансиране на системи за социална сигурност, бюджетът на ЕС е предимно инвестиционен бюджет.

 

Какво представляват ангажиментите и плащанията?

Ангажиментите са общият обем на договорните задължения за бъдещи плащания, които могат да бъдат направени през дадена година. След това ангажиментите трябва да бъдат изпълнени с плащания през същата година или, особено в случай на многогодишни проекти, през следващите години.

Плащанията са действителните пари, изплатени през дадена година от бюджета на ЕС за покриване на задължения от текущата и предходни години.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев