Приключи Националният фестивал за източноправославна църковна музика "Николай Триандафилов – Сливенец"

Вокална формация „Мелос“ от Севлиево
22.10.2023 / 15:46

Втори ден ангелски гласове звучаха в храм „Света Богородица“, където се проведе Десетия фестивал за източноправославната църковна музика "Николай Триандафилов – Сливенец". Програмата днес продължи с изпълнения на дамски хор "Незабравки" от Кърджали, камерен хор „Иван Спасов“ от Пловдив, вокална формация „Мелос“ от Севлиево и смесен хор "Седянка" от Силистра.

Събитието е организирано от НЧ "Зора 1860", с подкрепата на Община Сливен и Сливенската митрополия. Организаторите на проявата дадоха подаръци на всички състави – плакети с лика на създателя на фестивала академик протопсалт Методий Григоров, сборникът "Хорово изкуство и музикално възпитание", създаден в чест на проф. Венета Вичева и проф. Марин Чонев по случай 90-годишнините от рождението им и Пентикостар (цветен триод) на български език, издаден под редакцията на Сливенския митрополит Иоаникий.

Сред присъстващите на вторият фестивален ден бе Агатополският епископ Йеротей, председателя на читалище „Зора“ Минко Стефанов, заместник-кмета на Община Сливен Стоян Марков и др.

Националният фестивал за източноправославна църковна музика "Николай Триандафилов – Сливенец" приключи с песента „На многая лето“, изпълнена от участниците във фестивала.

Целта на фестивала е да утвърждава най-добрите постижения в областта на църковно-хоровата музика, да повишава художественото равнище на хоровете, изпълняващи църковна музика, да стимулира създаването на нови църковни хорови песнопения от български композитори. Той се провежда през година и няма конкурсен характер. Всички участници получават плакети. В него могат да се включат църковни и светски хорове – детски, женски, мъжки и смесени, с високи художествени постижения, одобрени от организационния комитет.

Фестивалът е кръстен на името на Николай Триандафилов – Сливенец, който през 1847 година издава първите църковно-певчески сборници на църковнославянски език, които заменят използвания дотогава в богослужението старогръцки език. Идеята за фестивала е на маестро Методий Григоров, който пише, че "за жалост името на този музикотворец е непознато на гражданите на Сливен".

Още снимки от новината

Диплом и плакет за вокална формация „Мелос“ от Севлиево
..................................................................
...........................................................
...........................................................
...........................................................
На многая лето
Соня Келеведжиева
Агатополският епископ Йеротей
Минко Стефанов

 

Текст, снимки и видеоклипове: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев