Сливен е домакин на двудневния Национален фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов – Сливенец“

Смесен хор „Добри Чинтулов" при НЧ „Зора 1860“ с диригент Георгиос Филаделфевс
21.10.2023 / 21:48

Седем православни църковни хорове участват в тазгодишното Х юбилейно издание на двудневния Национален фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов – Сливенец“. Официален старт на събитието бе даден на 21 октомври от зам.-кметът на Община Сливен, Стоян Марков.

„За десети пореден път се срещаме в православния храм, където църковното пеене създава неповторима молитвеност и мистика. За десети пореден път изпълненията ви ще ни направят съпричастни с вашето усещане за божественост. Днес повече от всякога имаме нужда от силата на църковната музика, от нейното въздействие“, каза в приветствието си Стоян Марков.

В първия ден на фестивала участваха сливенският смесен хор „Добри Чинтулов" при НЧ „Зора 1860“ с диригент Георгиос Филаделфевс, дамска хорова формация „Лира“ от Нови пазар и смесен хор „Бургас“.

По регламент, всички състави получават подаръци от организаторите – плакети с лика на създателя на фестивала академик протопсалт Методий Григоров, сборникът "Хорово изкуство и музикално възпитание", създаден в чест на проф. Венета Вичева и проф. Марин Чонев по случай 90-годишнините от рождението им и Пентикостар (цветен триод) на български език, издаден под редакцията на Сливенския митрополит Иоаникий.

Тази година фестивала се провежда в храм „Света Богородица“. Организиран е от НЧ „Зора 1860“, с подкрепата на Община Сливен и Сливенската митрополия.

Целта на фестивала е да утвърждава най-добрите постижения в областта на църковно-хоровата музика, да повишава художественото равнище на хоровете, изпълняващи църковна музика, да стимулира създаването на нови църковни хорови песнопения от български композитори.

Утре фестивалната програма продължава.

Още снимки от новината

Стефка Котова - водещ на фестивала
Заместник-кмета Стоян Марков
Дамска хорова формация „Лира“ от Нови пазар
Смесен хор „Бургас“
Връчване на диплом и награди
...........................................................
Част от присъстващите на фестивала
...........................................................

 

Текст, снимки и видеоклипове: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев