Мецола: Ако не искаме да стагнираме, не можем да се страхуваме от промяна

Европейски Парламент
24.10.2023 / 10:07

„Не можем да се страхуваме да се реформираме и да се адаптираме към този непрекъснато променящ се и все по-геополитически свят“, каза председателят на Европейския парламент в реч в Хумболтовия университет.

 

В речта си председателят Мецола каза:

В този решаващ момент на рестартиране, реформиране и преосмисляне на Европа, ценностите на мира, справедливостта, свободата и човешкото достойнство ще останат здраво позиционирани в основата на всичко, което сме изградили и всичко, което ще продължим да правим. Това ни отличава като европейци

За да изградим истински справедлив и честен път напред, трябва да се положат много повече усилия, за да се трансформират тези ценности в конкретни ползи за нашите хора. Независимо дали това е в зеления преход или в цифровия преход, нашата работа е да гарантираме, че нашите политики са достатъчно амбициозни, за да се справят с предизвикателствата, пред които сме изправени. Което означава, че трябва да работят за хората.

Намираме се в повратна точка, която ще определи пътя, по който трябва да поемем. Няма лесни решения, но това са решения, които трябва да вземем. Европа трябва да посрещне този момент.

Опасявам се, че ако сгрешим, ако пренебрегнем, когато хората ни казват, че са притеснени, ще видим отново възход на крайностите.

Моят призив към вас днес е да се присъедините към мен в този критичен момент на преосмисляне и реформиране на нашата Европа. Да отхвърлиш изкушението на лесния цинизъм, който толкова бързо те завладява. Кажете мнението си за това как искате да изглежда нашата Европа.

 

За Израел:

Реалността на терена е ужасяваща, трагична и отчайваща.

Посетих местата на жестокостите и се срещнах със скърбящи оцелели. Изразих солидарността на Европа, призовах за освобождаването на заложниците и повторих нашето отхвърляне на тероризма.

Подчертах, че има значение как реагира Израел, има значение как се спира Хамас и че трябва да работим заедно, за да смекчим хуманитарните последици за невинните хора в Газа.

Европа се изправя срещу омразата. Ние сме срещу тероризма. Това е абсолютно осъдително. Хамас трябва да бъде спрян. Точка.

Също така е напълно правилно да изразим нашата загриженост и отчаяние от разгръщащата се криза в Газа, която доведе до загуба на твърде много невинни животи.

Заставането гордо и твърдо срещу тероризма и правенето на всичко възможно за облекчаване на хуманитарната криза в Газа не се изключват взаимно. Ето защо ние настояваме за спазване на международното право. Защо правим всичко възможно, за да защитим невинни животи.

 

За ролята на ЕС в света:

Трябва да засилим ролята си в света, като станем по-силни и обединени на глобалната сцена.

За да направим това, трябва да работим върху изграждането на глобален демократичен съюз от доверени партньори и приятели.

Това предполага постоянен ангажимент да стоим твърдо до Украйна. Тъй като ситуацията в Близкия изток доминира в заглавията, Путин очаква нашата политическа, хуманитарна и военна подкрепа да се откаже. Не можем да допуснем умората да се появи. Това остава колкото за сигурността на Украйна, толкова и за нашата.

Сигурността, отбраната и миграцията трябва да заемат челно място в нашата програма за реформи. Работата трябва да започне незабавно за изграждането на истински Съюз за сигурност и отбрана. Такава, която допълва НАТО, без да се конкурира с него. Държавите-членки трябва да продължат с усилията за увеличаване на разходите за отбрана.

Ако искаме да гарантираме дълголетието на нашия проект и сигурността на нашия начин на живот, ние просто се нуждаем от ресурси, за да го подкрепим. Настоящият геополитически климат е доказателство за това.

 

При миграция:

След десетилетие на задънена улица сега сме в момент, в който можем да начертаем път напред.

Трябва да се работи повече, за да се затворят вратичките между отрицателното решение за убежище и решението за връщане, особено след това, което видяхме преди няколко дни в сърцето на Брюксел.

Ние сме по-близо от всякога. Така че позволете ми да ви уверя в непоколебимия ангажимент на Европейския парламент да финализира този законодателен пакет до края на нашия мандат.

Пълната реч на президента Мецола можете да намерите тук.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев