Зелена сделка: ключът към неутрален по отношение на климата и устойчив ЕС

Европейски Парламент
28.10.2023 / 21:20

Зелената сделка е отговорът на ЕС на продължаващата климатична криза. Научете повече за тази пътна карта за неутрална по отношение на климата Европа.

 

През ноември 2019 г. Парламентът обяви извънредно положение в областта на климата, като поиска от Европейската комисия да адаптира всички свои предложения в съответствие с цел от 1,5°C за ограничаване на глобалното затопляне и да гарантира, че емисиите на парникови газове са значително намалени.

В отговор Комисията разкри Европейския зелен пакт, пътна карта за превръщането на Европа в неутрален по отношение на климата континент до 2050 г.

 

Цели и ползи от Европейския зелен пакт

Парламентът прие Закона на ЕС за климата на 24 юни 2021 г., който прави правно обвързваща цел за намаляване на емисиите с 55% до 2030 г. и климатична неутралност до 2050 г. Това доближава ЕС до неговата цел за отрицателни емисии след 2050 г. и потвърждава лидерството му в глобална борба срещу изменението на климата.

То следва да позволи по-лесното прилагане на целите към законодателството и следва да създаде ползи като по-чист въздух, вода и почва; намалена сметка за енергия; реновирани жилища; по-добър обществен транспорт и повече станции за зареждане на електронни автомобили; по-малко отпадъци; по-здравословна храна и по-добро здраве за настоящите и бъдещите поколения.

Бизнесът също ще спечели, тъй като се създават възможности в области, където Европа се стреми да наложи глобални стандарти. Очаква се също така да създаде работни места, например в областта на възобновяемата енергия, енергийно ефективните сгради и процеси.

 

Пакетът Fit for 55 за постигане на целите на Зелената сделка

За да може ЕС да постигне целта за 2030 г., Комисията предложи пакет от ново и преработено законодателство, известно като Fit for 55 през 2021 г., включващо 13 взаимосвързани преработени закона и шест предложения за закона относно климата и енергетиката.

 

Намаляване на емисиите от индустрията, транспорта и други сектори

През 2023 г. евродепутатите одобриха следните досиета:

Преразглеждане на схемата на ЕС за търговия с емисии, за да се включат замърсяващите сектори, като сгради и автомобилен транспорт от 2027 г., и морският транспорт. Реформите постепенно ще премахнат безплатните квоти за авиацията до 2026 г. и ще насърчат използването на устойчиви авиационни горива

Преглед на резерва за стабилност на пазара за справяне със структурния дисбаланс между предлагането и търсенето на квоти в системата за търговия с емисии

Прилагането на инструмента за изтичане на въглеродни емисии , който ще наложи цена на въглеродните емисии за вносни стоки от индустрии с интензивно въглеродни емисии извън ЕС, за да се противопостави на преместването към страни с по-малко амбициозни цели в областта на климата

Споделяне на усилията между държавите от ЕС за увеличаване на националните цели за намаляване на емисиите - в сектори, които не са обхванати от системата за търговия с емисии, по-специално строителство, селско стопанство и управление на отпадъците - от 29% на 40% до 2030 г.

Укрепване на правилата за увеличаване на отстраняването на въглерод в сектора на земеползването, промените в земеползването и горското стопанство

Предложение за гарантиране, че новите автомобили и микробуси в ЕС произвеждат нулеви емисии на CO2 през 2035 г.

Преразглеждане на квотите за емисии за авиацията, за да се включат в схемата всички полети, заминаващи от Европейското икономическо пространство, и потенциално решение за полети извън ЕС

Увеличаване <strongна броя на станциите за зареждане и зареждане на автомобили и камиони, използващи алтернативни горива

Изискване за постепенно преминаване към устойчиви авиационни горива

Нови цели за намаляване на потреблението на енергия на ниво ЕС до 2030 г

Нова повишена цел от 42,5% за дела на възобновяемата енергия в потреблението на енергия в ЕС до 2030 г.

 

Постепенно намаляване на емисиите на парникови газове от корабите и преминаване към по-чисти морски горива

Създаване на еврофондове за подкрепа на домакинствата в зеления преход

Парламентът одобри създаването на Социален климатичен фонд за подпомагане на уязвими домакинства, малки предприятия и потребители на транспорта с повишените разходи за енергия. Той се финансира чрез търг на квоти от системата за търговия с емисии, за да се осигури справедлив енергиен преход.

 

Стимулиране на кръговата икономика

Комисията представи плана за действие на ЕС за кръговата икономика през март 2020 г., който включва мерки по време на целия жизнен цикъл на продуктите, насърчаващи процесите на кръгова икономика, насърчавайки устойчивото потребление и гарантирайки по-малко отпадъци. Той се фокусира върху:

Електроника и ИКТ

Батерии и превозни средства

Опаковки и пластмаси

Текстил

Строителство и сгради

Хранителната верига

През ноември 2022 г. Комисията предложи нови общоевропейски правила относно опаковането.

Като част от правилата за насърчаване на многократната употреба, по-специално правото на ремонт, ЕС се споразумя за общо зарядно устройство. USB Type-C ще стане обичайното зарядно устройство за повечето електронни устройства в ЕС до края на 2024 г. Лаптопите ще трябва да бъдат оборудвани с USB Type-C порт до 28 април 2026 г.

През март 2023 г. Комисията представи нов предложение за насърчаване на ремонта и повторната употреба на стоки . В рамките на законовата гаранция ще се изисква от продавачите да ремонтират продуктите, освен ако не е по-евтино да ги заменят. Освен гаранцията, това ще предостави права за улесняване и по-евтини ремонти.

През септември 2022 г. Парламентът одобри позицията си относно прилагането на новата индустриална стратегия на ЕС за подпомагане на бизнеса да преодолее свързаната с Covid криза, да приведе разходите в съответствие с политиката и да направи преход към по-екологична, кръгова икономика.

През ноември 2021 г. евродепутатите призоваха за по-всеобхватна стратегия на ЕС за критичните суровини, за да направи Европа по-малко зависима от вноса на критични суровини, които са от решаващо значение за нейните стратегически отрасли. През март 2023 г. Комисията предложи акт на ЕС за критичните суровини, за да се гарантира адекватно и диверсифицирано снабдяване за цифровата икономика на Европа, както и за зеления преход, като дава приоритет на повторната употреба и рециклирането.

 

Създаване на устойчива хранителна система

Хранителният сектор е един от основните двигатели на изменението на климата. Въпреки че селското стопанство в ЕС е единственият голям селскостопански сектор в света, който е намалил своите емисии на парникови газове (с 20% от 1990 г.), то все още представлява около 10% от емисиите (от които 70% се дължат на животни).

Стратегията „От фермата до вилицата“, представена от Комисията през май 2020 г., следва да гарантира справедлива, здравословна и екологосъобразна хранителна система, като същевременно гарантира поминъка на земеделските производители. Той обхваща цялата верига за доставка на храни, от намаляване наполовина на употребата на пестициди и продажбите на антимикробни средства и намаляване на употребата на торове до увеличаване на използването на биологично земеделие .

Парламентът приветства стратегията на ЕС „от фермата до вилицата“ в резолюция, приета през октомври 2021 г., но добави препоръки, за да я направи още по-устойчива. Парламентът уточни, че пакетът Fit for 55 трябва да включва амбициозни цели за емисиите от селското стопанство и свързаното с него използване на земята.

 

Опазване на биоразнообразието

ЕС също така има за цел да се справи със загубата на биологично разнообразие , включително потенциалното изчезване на един милион вида . Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие за 2030 г. , представена през май 2020 г. от Комисията, има за цел да защити природата, да обърне деградацията на екосистемите и да спре загубата на биологично разнообразие.

Парламентът прие своята позиция относно Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие за 2030 г.: връщане на природата в живота ни през юни 2021 г., като настоя, че нейното прилагане е в съответствие с други стратегии на Европейския зелен пакт.

Тъй като горите играят съществена роля за поглъщането и компенсирането на въглеродните емисии, Парламентът прие нови правила, за да гарантира, че стоките, продавани на европейския пазар, не са допринесли за обезлесяването или деградацията на горите навсякъде по света . Регламентът също така гарантира, че тези продукти отговарят на стандартите за правата на човека и гарантира, че правата на коренното население се зачитат.

 

Финансиране на зеления преход

През януари 2020 г. Комисията представи Инвестиционния план за устойчива Европа , стратегията за финансиране на Зелената сделка чрез привличане на публични и частни инвестиции на стойност поне 1 трилион евро през следващото десетилетие.

Като част от инвестиционния план Механизмът за справедлив преход трябва да помогне за облекчаване на социално-икономическото въздействие на прехода върху работниците и общностите, които са най-засегнати от промяната. През май 2020 г. Комисията предложи заем за публичния сектор в подкрепа на зелени инвестиции в региони, зависими от изкопаемите горива, който беше одобрен от парламента през юни 2021 г.

Парламентът и Съветът се споразумяха за въвеждането на нови източници на приходи за финансиране на бюджета на ЕС и плана за икономическо възстановяване от Covid-19 . Те ще включват постъпления от системата за търговия с емисии и механизъм за коригиране на въглеродните граници, който ще наложи такса върху вноса на определени стоки.

За да насърчи инвестициите в екологично устойчиви дейности и да попречи на компаниите да лъжливо твърдят, че продуктите им са екологични – практика, известна като зелено измиване – Парламентът прие ново законодателство относно устойчивите инвестиции през юни 2020 г. През ноември 2020 г. евродепутатите също поискаха преминаване от неустойчив към устойчива икономическа система , която е от решаващо значение за развитието на дългосрочната стратегическа автономия на ЕС и за увеличаване на устойчивостта на ЕС.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев