Министри от пет държави и еврокомисар Шмит изведоха като приоритет на Европа социалните инвестиции

...........................................................
07.11.2023 / 20:41

„Научният ми опит отпреди да стана министър показва, че за хората от уязвимите групи финансовото подпомагане има едва 20% значение за съществена промяна в начина им на живот. Интегрираните социални услуги, съчетаването на парично подпомагане с непарични мерки е ключът към дълбоката реформа в социалните услуги, с която се е заело настоящото правителство на Република България“, каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова по време на участието си в конференцията на високо ниво на тема „Социална Европа“ в Берлин.

„Именно това стои в основата на Стратегията за детето, която беше ключов акцент в работата на Европейската комисия през този неин мандат“, допълни еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит. Според него разработените от Еврокомисията политики вече трябва да бъдат решително и скоростно осъществени. „Изключително важно е да ускорим работата в нашите богати страни, на нашия проспериращ континент Европа, за да изкореним детската бедност, а и да сложим край на безработицата“, отбеляза комисар Шмит.

На еднодневния форум в Берлин министър Шалапатова участва по покана на германския си колега Хубертус Хайл. Тя проведе двустранни срещи с френския министър на труда, заетостта и икономическото включване Оливие Дюсоп и с нидерландския вицепремиер и министър на социалната политика Карине ван Генип.

Сред темите на разговора с министър Дюсоп бяха възможностите за споделяне на опита на Франция по отношение на грижите за хората с увреждания, равнопоставеността между мъжете и жените на пазара и труда, както и конкретни въпроси, свързани с правата на наетите чрез платформи и изплащането на обезщетения за безработица по Регламент 883 за координация на системите за социална сигурност.

По време на срещата с нидерландския вицепремиер Карине ван Генип бяха обсъдени проблеми на пазара на труда, свързани със схеми за наемане на работници чрез т.нар. компании – пощенски кутии. Чрез тях в Нидерландия работят при напълно неприемливи условия на труд и живот граждани на трети страни.

В заседателен панел на конференцията се включиха освен горецитираните министри и вицепремиерът и министър на икономиката и заетостта на Белгия Пиер-Ив Дерман. От януари до юни 2024 г. предстои Белгия да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз.

Целта на конференцията „Социална Европа“ бе да изведе приоритетите на европейските държави по отношение на социалната и трудовата политика за 2024 година. Петимата министри и еврокомисар Никола Шмит се обединиха около значението на уменията за подсилване и поддържане на икономиката на иновации и социални инвестиции в Европа, и на концепцията „No one left behind“ („Никой да не бъде забравен“) чрез мерки за социално включване в обществения живот и на пазара на труда.

Източник: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев